Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Erich Mocanu, despre prețurile la alimente în Germania și România. „Românii cumpără mai bine decât nemții”
WhatsApp
În cadrul ediției de miercuri - 2 februarie, a emisiunii ”Diaspora în Direct”, moderată de jurnalistul Bogdan Bolojan, Erich Mocanu a vorbit evoluția prețurilor la alimente în Germania, dar și despre cum percepe puterea de cumpărare a românilor în contextul scumpirilor, făcând o paralelă cu ceea ce vede în țara în care locuiește. 

Erich Mocanu, reprezentantul organizației AEBS, ce vine în ajutorul tuturor cetățeniilor ce au probleme în zonele administrativ sau muncă a avut ocazia să vorbească în cadrul emisiunii ”Diaspora în Direct” despre diferențele de consum și preț al alimentelor din România și Germania. 

„Eu mă mir. Românul cumpără mai bine decât neamțul, deși neamțul are salariul de patru ori mai mare” 

 

Erich spune despre prețurile de la raft că au oscilat mult în ultimii ani, amintind impactul pe care l-a avut pandemia și războiul declanșat în Ucraina. 

Este o diferență. Prețul unor alimente au scăzut, cu toate că tot au rămas mai mari decât au fost înainte de război și perioada pandemiei. Atunci au fost prețuri chiar bune, echivalente cu salariul. Dar odată cu aceste evenimente, prețurile s-au triplat pentru mai multe categorii de produse. În ultimul timp, prețurile și-au revenit, dar într-un niciun caz ca acum patru ani.”, spune Erich Mocanu.

Când vine vorba de coșul de cumpărături, la o primă vedere, s-ar părea că românii au o putere mai mare de cumpărare. Erich a povestit cum s-a mirat de modul de consum al românilor în ultimele dăți când a venit în țară. 

În România sunt prețurile de Germania și de Austria. Eu totdeauna mă mir. România este pe locul întâi în Europa la puterea de cumpărare. Adică românii cumpără mai bine decât cumpără neamțul care are salariu de trei, patru ori mai mare decât românul. Eu asta eu n-am înțeles niciodată. În România cum este posibil la prețurile astea imens de mari să fie atâta atâția clienți și cu toate astea se deschid în continuare magazine?!”, afirmă, uimit, reprezentantul organizației AEBS.

El spune că în Germania, scumpirile se fac resimțite de la o zi la alta. „Chiar în decembrie, înainte să vin în România, am fost la cumpărături și mi-am umplut totuși coșul cu 100 euro. Săptămâna asta am fost iar la cumpărături, adică după o lună jumate am fost din nou la cumpărături și am plătit 170 euro pe aceleași produse care anul trecut le-am cumpărat. Se simte în buzunar și atuncea cetățeanul începe să caute produsele mai ieftine, să caute să să nu mai își aleagă toate produsele care le-au avut și să improvizeze cu alte produse.

Sunt mai zgârciți nemții decât românii?

 

Nemții se gândesc bine la banii lor înainte de a-i cheltui, în schimb românilor le place să aibă masa plină și bogată, spune Erich. Până și cadourile de Crăciun lipsesc din casele cetățenilor germani: „Dacă te duci la neamț acasă, masa e cam săracă. Este mâncare, dar nu în stilul românesc. Neamțul merge pe câteva produse și asta este. Sunt mai ponderați decât românii. Se gândesc mai bine dacă merită să cheltuie banii respectivi.

Țin minte că da, am citit un studiu în care românii erau pe primul loc la cumpăratul cadourilor de Crăciun. Și așa este, în România nu există să nu dai cadouri. Încă mai există în România această tradiție de a face cadouri, de a umple masa când vine cineva în vizită, să aibă de ales. Să aibă trei feluri, patru feluri de mâncare, plus două-trei feluri de prăjituri. Încă mai există această tradiție care a rămas de zeci de ani de zile, încă. Dar Uniunea Europeană exact astea vrea ca să le oprească prin măsurile care le fac. Neamțul deja a început cu varianta asta”, a mai spus Erich Mocanu în emisiune.

„Diaspora în Direct“, cu Bogdan Bolojan

 

Emisiunea „Diaspora în Direct“ a fost difuzată, în direct, vineri, 02 februarie, începând cu ora 12:00. Ediția de vineri este disponibilă atât în interiorul acestei știri, cât și pe paginile de Facebook și Youtube ale site-ului ȘtiriDiaspora.ro, dar și pe DCNews.ro și DCNews TV.

 

ȘtiriDiaspora, cel mai important site de știri pentru românii din străinătate, traversează o perioada de transformare. Pentru a ține pasul cu așteptările publicului nostru, am decis să venim mai aproape de voi cu proiecte speciale, precum interviuri cu experți în domeniile lor, dar și cu emisiuni transmise săptămânal. Totul, pentru o informare corectă și completă. 

Pentru a fi la curent cu cele mai noi și relevante informații, vă puteți abona la notificările site-ului știridiaspora.ro și să ne urmăriți pe canalele de social media. Dacă v-a plăcut emisiunea, nu uitați să apăsați butonul "Like" și să distribuiți mai departe.

Vă mulțumim că sunteți alături de noi!

Site: https://www.stiridiaspora.ro/  
YouTube: https://www.youtube.com/@stiridiaspora9142  
Facebook: https://www.facebook.com/stiridiaspora.ro    
TikTok: https://www.tiktok.com/@stiridiaspora.ro  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Interviuri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel