Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
După 33 de ani petrecuți în Germania, Viorica Robina a revenit acasă: Libertatea de aici este extraordinară!
WhatsApp
Viorica Robina, o româncă din România“, invitata la ediția de duminică, 19 noiembrie, a emisiunii „Departe de România“, moderată de jurnalistul Gabriel Nuță-Stoica, a povestit cum a decis să revină acasă împreună cu soțul german, după 33 de ani petrecuți în străinătate.
După 33 de ani petrecuți în Germania, Viorica Robina a revenit acasă: Libertatea de aici este extraordinară!

"Dacă vii cu dorința să revii din nou în țara ta și te comporți așa cum este caracterul tău, exact așa le primești toate înapoi. Pe soțul meu l-a atras liniștea de aici, libertatea, prietenia oamenilor, care tot timpul zâmbesc. Lui nu-i vine să creadă că sunt atât de prietenoși, de ospitalieri. I-a plăcut atât de mult grădina de aici. După ce am cules merele, perele, nucile, mi-a spus: eu aici vreau să stau! 

Este încântat de simplitatea de aici, dar de libertatea pe care o avem și de liniștea sufletească. În România nu sunt legile atât de stricte. Suntem aici de 4 săptămâni și am întâlnit aici în comună o familie de nemți. Felix este inginer și dânsa are studii superioare. Ne-a povestit că în Germania, nici gardul viu de pe proprietatea lor nu aveau voie să-l tăie când doreau. Libertatea de aici este într-adevăr extraordinară și poți să vorbești cu oricine", a dezvăluit Viorica Robina.

 

În Germania sunt foarte multe legi mai aspre decât la noi

 

Comparând viața din Germania cu cea din România, Viorica Robina spune că în Germania sunt foarte multe legi mai aspre decât la noi. 

"Noi de 5 ani lucrăm în numai cu români. În acești ani, soțul meu a învățat două cuvinte: doamne ferește! După aceea s-a adaptat și apoi a învățat și alte cuvinte. Această viață este una extraordinară! 

Când merg în vacanță în Germania, oamenii din sate nu se cunosc unul pe celălalt. Aici chiar am fost curioasă. M-au sunat atâția oameni deja, m-au întâlnit pe stradă. Toată lumea, timp de oră, știa că am dus-o pe mătușa la spital cu salvarea. La biserică vorbești cu ei și este o diferență. Legile există peste tot și, într-adevăr, în Germania sunt foarte multe legi mai aspre decât la noi.

EXCLUSIV  România are ceva ce este „de 10 ori mai bun decât în Germania, chiar și la sat“: O româncă și soțul ei au revenit în țară, după 33 de ani

Lumea aici se adună  și acum, în 2023 se face clacă. Se adună oamenii ca să se ajute. Comunitatea este foarte strânsă aici. La o înmormântare, de exemplu, oamenii merg, se ajută, duc bucate, duc bani pentru ca să nu fie lăsată familia care acum trăiește o durere, o nenorocire!", a dezvăluit Viorica Robina.

 

"Nici nu pot descrie în cuvinte aceste emoții pe care le trăim!"

 

"Sunt tot mai mulți români care s-au reîntors. Și le merge foarte bine. Multă lume mă întrebă cum pot locui după luxul din Germania în căsuța bătrânească din România. Este foarte simplu, mai ales dacă vezi la început totul ca pe o aventură. O vezi ca pe o aventură și  ca pe o pregătire pentru ceea ce vine în îndeplinirea visului tău și vezi totul ca un început. Eu n-aș fi crezut niciodată că mie sau lui Tadeus ne-ar face plăcere să lucrăm atât fizic și apoi să ne așezăm la masa din grădină și, cu mâinile murdare și transpirați, să mâncăm doar nuci. 

Suntem atât de împliniți seara când ne punem în pat. Deci este ceva de necrezut. Nici nu vă pot descrie în cuvinte aceste emoții pe care le trăim", a mai dezvăluit românca.

Vedeți emisiunea completă AICI:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Interviuri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel