Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Criză de profesori în Germania: "Cel mai mic salariu este de 2500 euro. Aceștia nu sunt bani"
WhatsApp
Erich Mocanu, fondatorul Asociației AEBS, care luptă pentru drepturile românilor din Germania și Austria, a vorbit la emisiunea „Diaspora în Direct” despre salariile profesorilor  din Germania, în contextul grevei sindicatelor din învățământul din Români, care, deocamdată, a fost suspendată. 

"În Germania avem 16 state federale. În fiecare stat federal, diferă salariile. Profesorii încep cu cel mai mic salariu, de 3.700 euro brut pe lună. Asta înseamnă 2.500 - 2.800 euro net pe lună. Salariul unui director de școală poate să ajungă la 5.200, chiar și 6.000, dacă este un director de liceu. În acest salariu sunt incluse și orele lucrate de profesorul acasă sau în weekend, atunci când își pregătește orele. 

Un alt punct important este că profesorii lucrează, în general, 28 ore pe săptămână la școală. Profesorii sunt plătiți în toate vacanțele. Există, câteva state federale care, în ultimii ani, încearcă să angajeze profesori în contract direct cu unitatea de învățământ. Adică, ei nu au contract cu statul și, prin urmare, nu sunt bugetari. Acești profesori nu primesc bani pentru vacanța de vară, dar primesc un ajutor de șomaj.

Există o înțelegere între stat și Agenția Forțelor de Muncă de Șomaj, potrivit căreia profesorul care vrea să lucreze, din septembrie, de când începe noul an școlar, iarăși în învățământ, nu este obligat să-și caute de muncă în luna în care este în șomaj. De vreo doi-trei ani de zile, în Germania există un deficit de profesori, nimeni nu mai vrea ca să lucreze în învățământ și, în timpul vacanței, își caută un alt job", a spus Erich Mocanu la emisiunea „Diaspora în Direct".

 

"E o problemă gravă în Germania cu profesorii"

 

"Să luăm un oraș mare cum este Munchen. Profesorul are un salariu de 2.600 euro, din care, după ce plătește chiria, utilitățile, transportul, îi mai rămân 800 de euro. Aceștia nu sunt bani, consideră ei. Și atunci  se duc să lucreze  în alte domenii, unde câștigă mai mult.  Deci, e o problemă gravă în Germania cu profesorii. 

Sunt unii profesori care predau de acasă sau se duc la elevi la domiciliu și îi ajută la meditații.  Știu că primesc 10 euro pe oră. Depinde de materie și de domeniu. În Germania sunt școli de stat, unde îți duci copilul la cursuri pentru a se pregăti dacă are probleme. De exemplu, dacă școala are lecții până la ora 14:00, să-ți lași copilul până la ora 16.00, în unele școli chiar până la ora 18:00. După ore, elevii își pot face temele la aceste cursuri.

Ultima grevă a  fost, anul trecut, în Berlin, în care profesorii au cerut un salariu mai mare. Au primit un bonus, o sumă forfetară, și dacă nu mă înșel, salariu a fost majorat cu 5%, nu dublu, cum au cerut în România", a mai spus Erich Mocanu.

____________________________________________

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy

Urmărește emisiunea completă:

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Interviuri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel