Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Bulgarii se feresc de spiritele rele în cadrul unui festival străvechi de iarnă
WhatsApp
Bulgarii se pregătesc de cel mai așteptat festival străvechi de iarnă. Iată cum se feresc de spiritele rele aceștia.
Bulgarii se feresc de spiritele rele în cadrul unui festival străvechi de iarnă / Foto: Captură video youtube

Petrecăreți îmbrăcați în roșu, unii purtând măști uriașe și centuri cu clopote mari de cupru, dansează în jurul unui foc în piața principală a unui sat bulgăresc pentru a alunga spiritele rele și a aduce sănătate și recolte bune pentru Anul Nou.

 

Festivalul are loc în fiecare ianuarie

 

Festivalul, care are loc în fiecare ianuarie în satul Kosharevo, este cunoscut sub numele de "Surva" și este un amestec de ritualuri creștine și păgâne care pot fi urmărite până în vremurile tracilor.

Unii dintre dansatori, cunoscuți sub numele de Survakars, sau kukers (mămăligari), poartă măști de lemn făcute manual și decorate cu pene, care pot avea până la doi metri înălțime. Se crede că zăngănitul puternic al clopotelor de la centurile lor alungă răul și bolile.

 

Festivalul ține două zile și poate participa oricine

 

În timpul festivalului de două zile, satul, situat la 50 km vest de capitala Sofia, debordează de viață, deoarece familiile extinse se adună pentru a-i saluta pe Survakars și pentru a le oferi mâncăruri tradiționale.

Georgi Ivanov, în vârstă de 29 de ani, participă la sărbători încă de când avea cinci ani. Hotărât să transmită tradiția mai departe, el confecționează măști și costume nu doar pentru el, ci și pentru copiii săi mai mici.

"Nu există nimic mai emoționant decât Surva. Nimic, nici zilele de naștere, nici Crăciunul, nici Anul Nou. Surva este timpul nostru, timpul în care devenim mai buni", a spus Ivanov.

"Cu o săptămână-două înainte de ea mă simt ca și cum mă transform în altcineva, ca și cum în venele mele curge o altă energie. Întregul sat începe să strălucească", a spus el conform Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Cultura Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel