Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Expoziţie în Belgia: Povestea lui Dumitru Dan, românul care a mers pe jos 100.000 km şi a rupt 497 de opinci în jurul lumii
WhatsApp
Institutul Cultural Român (ICR) - Bruxelles, în colaborare cu Muzeul Judeţean Buzău, a organizat în oraşul Ville d'Ath din Belgia expoziţia "Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 perechi de opinci", dedicată globe-trotter-ului buzoian, Dumitru Dan. În urmă cu mai bine de 100 de ani, Dumitru Dan intra pe teritoriul Regatului Belgiei şi primea atestarea de trecere, document care urma să dovedească periplul său în jurul lumii.

Expoziţia cuprinde 20 de imagini care valorifică patrimoniul inedit legat de personalitatea globe-trotter-ului Dumitru Dan, imagini cu documente din timpul călătoriei, dar şi obiecte personale. Evenimentul s-a desfăşurat la câţiva kilometri depărtare de locul în care românul a păşit pe teritoriul Belgiei în epica sa călătorie în jurul lumii.

''În expoziţie se regăsesc câteva panouri unde sunt reliefate documentele care îi atestă călătoria în această zonă şi, din declaraţiile autorităţilor locale, se pare că faţă de locul în care a fost deschisă expoziţia, românul a trecut la nu mai mult de 10-15 kilometri distanţă. Când a intrat în această zonă se îndrepta către Franţa'', a declarat Daniel Costache, directorul Muzeului Judeţean Buzău, pentru Agerpres.

Evenimentele desfăşurate cu ocazia Zilei Internaţionale a Francofoniei, în anul în care se împlinesc 30 de ani de la aderarea României la Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF), au inclus şi prezentarea filmului de scurtmetraj "Opinci", în regia lui Anton şi Damian Groves.

''În cadrul acestui eveniment a rulat şi filmul 'Opinci', care a câştigat mai multe premii naţionale şi internaţionale. Un film care a fost posibil să ruleze aici ca urmare a faptului că Ministerul Afacerilor Externe (MAE) din România a achiziţionat pentru acest eveniment drepturile de difuzare'', a precizat directorul Muzeului Judeţean Buzău.

expozitie-belgia-muzeul-judetean-buzau-1

Aventura lui Dumitru Dan, românul a parcurs 100.000 km pe jos

 

În perioada 1910-1916, Dumitru Dan, alături de alţi trei români, a luat parte la concursul organizat de Touring Club de France, întrecere întreruptă de Primul Război Mondial şi finalizată pe 14 iulie 1923 la Paris, unde i s-au înmânat premiul şi titlul de campion mondial.

"Cu toate grelele încercări pe care le-a avut de-a lungul călătoriei sale, Dumitru Dan a ales să locuiască la Buzău, fiind o carte de geografie vie. A parcurs 100.000 km pe jos, în care a rupt 497 de perechi de opinci şi au fost distruse peste 70 de costume populare tradiţionale pe care el cu ceilalţi trei români le-au purtau pe timpul călătoriilor. A fost traversat Ecuatorul de şase ori, pentru că această călătorie a avut o traiectorie neliniară, şi au fost vizitate peste 100 de ţări", a subliniat managerul instituţiei de cultură din judeţul Buzău.

Potrivit conducerii Muzeului Judeţean Buzău, jurnalele românului Dumitru Dan scot la iveală faptul că în timpul călătoriei au murit toţi cei trei tovarăşi de drum: Alexandru Pascu, pe data de 17 iulie 1911, la Bombay, în India, George Negreanu a căzut într-o prăpastie la traversarea munţilor Nan-Ling din China, Paul Pârvu a decedat în ianuarie 1915, la Jacksonville, Florida, când adunase deja aproape 90.000 de kilometri.

În luna iulie a anului 1923, în cadrul unei ceremonii organizate de Touring Club de France, lui Dumitru Dan i-a fost decernat titlul de campion mondial şi i-a fost înmânat premiul de 100.000 de franci francezi pentru finalizarea extraordinarei călătorii de 100.000 de kilometri parcurşi pe jos în jurul Pământului. Performanţa sa a rămas neegalată, fiind înscrisă în Cartea Recordurilor în anul 1985.

Dumitru Dan s-a născut pe 14 iulie 1889 la Buhuşi, dar s-a stabilit în judeţul Buzău, unde a şi murit în data de 4 decembrie 1978. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Cultura Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel