Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
A murit George Banu, celebru critic de teatru. Imagini de la slujba de înmormântare de la catedrala română din Paris - FOTO/VIDEO
WhatsApp
Criticul de teatru George Banu a murit, la vârsta de 79 de ani. Imagini de la slujba de înmormântare desfășurată la Catedrala Română din Paris. 
Slujba de înmormântare a lui George Banu s-a desfășurat la Catedrala Română din Paris (Sursa: Preot Răsvan Ionescu)

George Banu, celebrul critic român de teatru, a murit la vârsta de 79 de ani. El trăia la Paris încă din 1973.

Preotul Răzvan Ionescu a publicat pe pagina sa de Facebook mai multe imagini de la slujba de înmormântare a lui Gorge Banu, desfășurată la Catedrala Română din Paris.   

 

inmormantare-goerge-banu-paris

inmormantare-goerge-banu-paris-2

George Banu - critic de teatru, eseist, profesor de studii teatrale

 

Critic de teatru, eseist, profesor de studii teatrale, George Banu s-a născut în data de 22 iunie 1943, la Bucureşti, potrivit site-ului Academiei Române (https://acad.ro/membri/) şi "Dicţionarului Multimedia al Teatrului Românesc" (DMTR) (https://www.dmtr.ro/).

A urmat liceul la Buzău, apoi a studiat la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale" din Capitală, secţia teatrologie-filmologie.

În 1973 şi-a susţinut doctoratul în estetică la Universitatea din Bucureşti, cu teza "Modurile de comunicare teatrală în secolul XX". Apoi, în Franţa, doctorat ciclul III în 1978 şi doctorat de stat, în 1987, la Universitatea Sorbonne Nouvelle Paris III.

Între 1969 şi 1973, a fost asistent la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, perioadă în care a colaborat cu articole de critică teatrală la revistele "Contemporanul", "Scânteia tineretului", "Secolul XX", "Romania literară", "Tribuna".

În anul 1973 s-a stabilit la Paris, unde a fost asistent asociat (din 1975), asistent (din 1986), conferenţiar şi apoi profesor titular (din 1997), pentru a termina cel mai înalt grad universitar, profesor de clasă excepţională la Institutul de Studii Teatrale - Sorbonne Nouvelle Paris III în 2011. A fost profesor emerit al universităţii.

A avut activitate pedagogică - de 20 de ani - şi la Universitatea Catolică din Louvain-la-Neuve, Belgia (1984-2008). A colaborat, totodată, cu Universităţile din Florenţa, Roma, Praga, Caen, Genova, Bucureşti, Sibiu, San Diego, Columbia University - New York, UQAM - Montréal.

A publicat lucrări consacrate activităţii teatrale din secolul XX şi figurilor ei reprezentative: Brook, Kantor, Strehler, Vitez, Grüber, arată site-ul https://humanitas.ro/. În 1981, a publicat volumul de referinţă "Costumul de teatru", menţionează https://nemira.ro/. De asemenea, a scris o trilogie despre legăturile dintre teatru şi pictură: "Le rideau ou la fęlure du monde" (Cortina sau fisura lumii), 1998, "L'Homme de dos" (Spatele omului), 2000, şi "Nocturnes" (Nocturne), 2002. Cărţile sale au fost publicate de cele mai mari edituri pariziene şi au fost traduse în numeroase limbi.

A fost de trei ori laureat pentru cea mai bună carte de teatru în Franţa (1981, 1984, 1990). A mai primit: Premiul de excelenţă acordat de UNITER, 1993; Premiul UNESCO pentru cel mai bun film despre teatru (cu Jacques Renard), "Tchekhov, le témoin impartial", 1997; Premiul Festivalului de Arte Vizuale din Bucureşti, pentru filmul "Les Mémoires du théâtre", TVR 2000; Premiul special UNITER, 2001; Premiul Prometheus pentru "Opera Omnia" (2007); Premiul special al Festivalului "Shakespeare" Craiova (2012); Premiul "Gheorghe Crăciun" pentru "Opera Omnia", decernat de Observator Cultural, 2013. În 2014, George Banu a devenit primul laureat de origine română al Marelui Premiu al Francofoniei, acordat anual de Academia Franceză. În 2018, la cea de-a 25-a ediţie a Festivalului de Teatru de la Sibiu (FITS), la cea de-a 75-a aniversare a sa, a primit Premiul pentru un parteneriat de excepţie.

Activitatea i-a fost răsplătită cu numeroase alte distincţii: "Les palmes académiques" (Franţa), Ordinul Artelor şi Literelor al Republicii Franceze (2005), Ordinul "Mérite National" - acordat de statul francez (2009), Meritul Cultural Naţional al Republicii Polone (2009), Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Comandor (2002), Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Mare Ofiţer, acordat de Preşedinţia României (2011). Doctor Honoris Causa al mai multor universităţi din ţară şi de peste hotare, printre care şi al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" din Bucureşti (2006).

Fondator şi director artistic al Academiei Experimentale a Teatrelor, în perioada 1990-2000, a fost membru al UNITER, preşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (1994-2001), membru de onoare al Fundaţiei Culturale Române (1995), preşedinte de onoare al Asociaţiei Internaţionale de Critici de Teatru (începând cu anul 2001), preşedintele premiului "Europa pentru teatru". Membru de onoare al Academiei Române (2013).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Cultura Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel