Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Acest proiect este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni in perioada iunie - noiembrie 2023.
https://dprp.gov.ro/web/
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Aici, românii se întorc acasă. Comuna super-digitalizată din România, parcă ruptă din Elveția. Primarul spune că ”nu e nimic wow, e normalitatea”. Video
WhatsApp
Nu a vrut să fie primar, nici nu era originar din comună, dar s-a căsătorit aici și a decis că nu va părăsi satul românesc, așa cum o făceau tinerii pe atunci.

Gheorghe Dămian, primarul comunei Ciugud, din județul Alba, a fost invitatul de astăzi în cadrul emisiunii ”Departe de România”. Comuna Ciugud este cea mai digitalizată comună din România, având școală și grădiniță smart, stații de încărcare pentru mașini electrice, chiar propria monedă virtuală, precum și o aplicație de mobil, dar și posibilitatea ca locuitorii să plătească taxe online. Așa cum era de așteptat, comuna este campioană la absorbția de fonduri europene.

Întrebat dacă nu sunt cumva de prin Elveția, primarul Gheorghe Dămian a răspuns: ”Cu siguranță, suntem în România. Sunt convins că, așa cum este Ciugudul, sunt multe alte autorități publice sau comunități din țara aceasta. Să știți că nimic nu este wow la Ciugud. Este normalitatea la care am visat când am ajuns primar în 2000 și mai avem multe, multe de făcut, este normalitatea pe care mi-o doresc în fiecare comunitate din țara aceasta. Atunci când această normalitate se așează sănătos în toate instituțiile din România, când o găsim la tot pasul, cu siguranță își produce și efectul. Adică vom avea oameni fericiți în comunitate. Vom avea români care se întorc și se stabilesc în satele românești, nu neapărat în orașe, pentru că-și găsesc rostul, se simt acasă mai bine decât în străinătate”. 

Primarul nu este originar din Ciugud. În Ciugud și-a găsit soția, alături de care are o familie frumoasă. Mărturisește că nu și-a propus să fie primar, iar, când s-a mutat acolo în 1992, visul familiilor tinere era să se mute în Alba. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Articole Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel