Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ziua Mondială a Siguranței Alimentare: peste 8.000 de tone de alimente neconforme confiscate în Italia într-un an
WhatsApp
Astăzi, 7 iunie, se marchează "Ziua Mondială a Siguranței Alimentare", o inițiativă internațională stabilită în 2019. Peste 8.000 de tone de alimente neconforme confiscate în Italia într-un an.
Ziua Mondială a Siguranței Alimentare: peste 8.000 de tone de alimente neconforme confiscate în Italia într-un an / Foto: Captură video youtube

"Ziua Mondială a Siguranței Alimentare", a fost inițiată de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și CODEX Alimentarius, precum și Ministerul Sănătății - Direcția Generală de Igienă și Siguranță Alimentară și Nutriție (DGISAN).

Comandamentul carabinierilor pentru protecția sănătății, a monitorizat atent sectorul alimentar pentru a asigura respectarea normelor stabilite pentru protejarea sănătății cetățenilor.

 

Peste 8.000 de tone de produse alimentare neregulamentare într-un an



Ministerul Sănătății a îndepărtat de pe mesele italiene peste 8.000 de tone de produse alimentare neregulamentare de diferite tipuri (produse din pește, produse lactate, carne, produse de panificație și cereale, băuturi răcoritoare și băuturi), din cauza provenienței necunoscute, a condițiilor igienico-sanitare precare, a depozitării în medii necorespunzătoare, a prezenței unor semne evidente de alterare sau cu termene de valabilitate depășite, pentru o valoare totală de peste 34 de milioane de euro.

În total, au fost efectuate aproximativ 27 de mii de inspecții pe întregul lanț alimentar (producție, distribuție și alimentație publică), detectându-se nereguli în peste 10 mii de unități inspectate (37%).

În cursul inspecțiilor, au fost constatate:

- 16 118 încălcări ale reglementărilor naționale și europene care reglementează igiena și siguranța alimentelor;

- trei operatori din sectorul alimentar arestați (2 medici veterinari responsabili cu inspecția lanțului de carne și produse lactate pentru corupție și abuz în serviciu, un proprietar de fabrică de lactate pentru furt de energie electrică)

- 9 328 de subiecți au fost raportați autorităților competente (dintre care 772 au fost raportați Autorității Judiciare)

- sancțiuni administrative în valoare de peste 126 de milioane de euro.

798 de unități (depozite, restaurante, brutării, diverse activități de producție și vânzare de produse alimentare etc., cu o valoare totală de peste 500 de milioane de euro) au fost închise din cauza unor grave nereguli în materie de igienă și igienă și de autorizare.

 

2000 de tone de produse alimentare (pește, carne, legume etc.) au fost confiscate



Carabinierii NAS au efectuat aproximativ 700 de inspecții, care au dus la depistarea de nereguli în 329 de unități (echivalentul a aproximativ 50% din obiectivele inspectate), în urma cărora au fost contestate 540 de sancțiuni administrative, în valoare totală de peste 500.000 de euro.

Au fost descoperite produse alimentare cu termenul de valabilitate depășit, anulate în mod artizanal și ulterior modificate astfel încât să le prelungească valabilitatea. De asemenea, au fost descoperite 25 de tone de carne în stare foarte proastă de conservare și în prezența excrementelor de rozătoare.

În total, 2000 de tone de produse alimentare (pește, carne, legume etc.).  cu o valoare comercială de aproximativ 4 milioane de euro, au fost confiscate deoarece erau improprii pentru consum.

Printre cele mai semnificative situații constatate în Italia de către SNA se numără următoarele.

 

 

Catania - produse alimentare românești confiscate

 

În urma controlului efectuat asupra unui autovehicul de transport de produse alimentare ce aparține unei agenții comerciale românești, cu sediul logistic în Catania, a fost confiscată o cantitate totală de 1.500 kg de produse din carne de porc provenite din zone de restricție străine, destinate angrosiștilor sicilieni și introduse pe teritoriul național cu încălcarea reglementărilor europene în vigoare.

Cetățeanul UE de origine română, persoană de contact locală a agenției comerciale, a fost semnalat autorităților sanitare. Valoarea cărnii confiscate a fost de 30.000 de euro. 

 

Milano - carne de 1.200 de euro confiscată

 

Proprietarul unei societăți din Milano a fost acuzat că a comercializat pachete de produse din carne de origine animală cu indicații frauduloase privind ingredientele care nu corespundeau cu informațiile conținute pe eticheta originală. S-a constatat, de asemenea, că mărfurile, importate ilegal din China, nu aveau documente de trasabilitate. Au fost confiscate 60 de pachete de produse din carne, cu o valoare totală de 1.200 de euro.

 

Parma - afacere de un milion de euro închisă

La un comerciant cu amănuntul de produse alimentare etnice din Modena, proprietarul, un cetățean de origine chineză, a fost reținut deoarece, în timpul inspecției, în interiorul unei camere frigorifice, au fost găsite și confiscate 2.000 kg de produse alimentare (carne și pește în valoare de 25.000 de euro) într-o stare de conservare precară. 

De asemenea, în incintă au fost constatate deficiențe grave în materie de sănătate și igienă, ceea ce a dus la suspendarea imediată a activității, a cărei valoare se ridica la un milion de euro, și au amendat proprietarul cu 3.000 de euro.

 

Roma - societate de distribuție de produse etnice asiatice închisă

 

Au fost confiscate 875 de tone de produse alimentare și a fost suspendată întreaga activitate a unei societăți de distribuție de produse etnice asiatice din Roma. În timpul inspecției, au fost constatate grave deficiențe de igienă și structurale. 

Cantitatea considerabilă de ambalaje care conțineau produse alimentare a fost găsită stivuită, fără rafturi, până în tavan, astfel încât constituia un pericol pentru angajați. Ambalajele ocupau întreaga suprafață a spațiilor, în așa măsură încât nu era posibil să se poată trece prin ele și/sau să se permită o igienizare regulată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Sanatate Vezi toate articolele
31 oct 2023, 12:34
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel