Erich Mocanu a vizitat în cursul zilei de 24 mai o fermă de praz, zucchini și salată din Dannstadt, Renania-Palatinat.
Pe lângă condiții îngrozitoare, românii au povestit că nu există contract de muncă, nu există fluturași de salariu, iar salariul este de 6 euro brut.
"Am fost și am discutat cu șeful fermei, l-am confruntat cu problemele expuse de români. Răspunsul a fost scurt și la subiect: 'Cui nu îi convine, e liber să plece', spune Erich Mocanu.
Peste 50 de persoane au spus că în aceste condiții ei nu pot muncii și doresc să întrerupă contractul de muncă, neexistent de altfel, și își vor banii.
Angajatorul a promis că următoare zi, când avea să ajungă contabila în firma, îi va transmite să le calculeze orele muncite și să îi plătească pe sezonierii ce vor să plece, a mai spus Erich Mocanu
Fondatorul asociației AEBS, care luptă pentru drepturile românilor din Austria și Germania, i-a transmis angajatorului că, pe lângă ora de muncă ce trebuie plătită cu 9,82 euro/ora brut (conform legii), mai este nevoie să le ofere și fluturașul pe fiecare luna muncită cât și o copie a contractului de muncă.
"Pentru că angajatorul a fost foarte arogant și disprețuitor față de muncitori, a trebuit să îl și ameninț că, dacă muncitorii nu își primesc mâine cei 9,82 euro/ora, fluturatele și contractul, nu rămâne decât să ne vedem în instanță", a mai spus Erich Mocanu.
Datele oficiale arată că grosul muncitorilor sezonieri este dat de lucrători din România: aproximativ 180.000 de muncitori sezonieri români pleacă anual la muncă în Germania, în agricultură. Totalul muncitorilor de sezon ajunge la 275.000, o mică parte dintre aceștia fiind din Polonia, Croația, Ucraina sau Bulgaria.
De multe, ori, de teamă să nu fie dați afară, muncitorii români din Germania nici nu mai anunță că sunt bolnavi. Marius Hanganu, de la centrul de consiliere pentru muncitorii imigranți, Faire Mobilität, din Germania spune că angajatorii nemți se comportă foarte agresiv atunci când aud că românii urmează să primească informații, consiliere despre drepturile lor ca angajați.
"Ei nu au asigurare de sănătate, angajații sezonieri ne-au vorbit de asemenea anul acesta despre plata incompletă a concediilor medicale. Mulți au ajuns ca nici măcar să nu se mai declare bolnavi, pentru a nu fi dați afară. Angajații s-au mai plâns de asemenea despre reducerile excesive și abuzive ale salariilor, precum și despre cazarea neadecvată, despre alimentația precară și despre faptul că se încalcă foarte des reglementările de sănătate. Să nu uităm și despre Protecția Muncii, acolo unde se fac foarte multe excepții," a afirmat Hanganu, într-un interviu exclusiv pentru ȘtiriDisaspora.ro.
Vezi mai multe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News