Până în prezent, OMS a documentat aproximativ 200 de atacuri în Ucraina asupra unităților de sănătate, iar puține spitale funcționează în prezent, a declarat Hans Kluge la o reuniune regională a celor 53 de state membre ale OMS.
„40% dintre gospodării au cel puțin un membru care are nevoie de un tratament pe care nu îl mai găsește, ceea ce duce la un număr estimat de cel puțin 3.000 de decese premature", a spus el, menționând boli precum HIV/SIDA și cancerul, transmite Reuters.
Matilda Bogner, șefa misiunii ONU de monitorizare a drepturilor pentru Ucraina, a declarat marți că rata mortalității a crescut din cauza lipsei de acces la tratamente.
„Dreptul la sănătate a fost grav afectat în întreaga țară", a spus ea. Spre exemplu, într-un subsol înghesuit al unei școli din Iahidne, 10 persoane în vârstă au murit pentru că nu era sigur să părăsească adăpostul, a declarat ea.
Oficialii OMS au declarat săptămâna trecută că strâng dovezi pentru o posibilă investigație privind crimele de război în cazul atacurilor pe care spune că le-a documentat din partea Rusiei.
Moscova a negat acuzațiile Ucrainei și ale națiunilor occidentale privind posibile crime de război și a negat, de asemenea, că a vizat civili în război.
Moscova numește acțiunile sale în Ucraina începând cu 24 februarie o "operațiune militară specială" pentru a dezarma țara. Ucraina și Occidentul spun că Rusia a lansat un război de agresiune neprovocat.
Totodată, Organizația Națiunilor Unite anunță că peste opt milioane de civili au fost strămutați în interiorul Ucrainei de pe 24 februarie, de când Rusia a început războiul. Oamenii și-au părăsit casele, dar au rămas în interiorul țării devastate de război.
Cifra ONU se bazează pe cercetările efectuate de Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) între 17 aprilie și 3 mai.
Studiul OIM evidențiază importanța sprijinului financiar și a asigurării adăposturilor pentru refugiații care au rămas în Ucraina.
Potrivit acestuia, 44% dintre aceste persoane au luat în considerare posibilitatea de a-și schimba din nou locul din cauza crizei umanitare din țară.
„Nevoile celor strămutați în interiorul țării și ale tuturor celor afectați de războiul din Ucraina cresc de la o oră la alta'', a declarat directorul general al OIM, António Vitorino, potrivit BBC.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News