Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
The Independent: Studenţii români, discriminaţi în UK
WhatsApp
Studenţii români şi bulgari care urmează studii superioare în Regatul Unit se confruntă cu o alegere grea: trebuie ori să-şi continue studiile din banii părinţilor sau să se întoarcă acasă.
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

De ce este Regatul Unit nedrept cu studenţii din România şi Bulgaria? Deşi sunt membri ai UE, legea britanică îi discriminează pe studenţii din România şi Bulgaria. Mădălina Ciobanu, 19 ani, studiază cursurile de Jurnalism şi Relaţii Publice la University of the West of England din Bristol (UWE) şi este autoarea unui articol din publicaţia “The Independent”, în care îşi exprimă dezacordul faţă de acest sistem.

Studenţii români şi bulgari care urmează studii superioare în Regatul Unit se confruntă cu o alegere grea: trebuie ori să-şi continue studiile din banii părinţilor sau să se întoarcă acasă.

România şi Bulgaria sunt membre ale UE din 2007. Articolul 39 din Tratatul UE dă dreptul cetăţenilor europeni să îşi “caute un loc de muncă şi să muncească într-o ţară fără a avea nevoie de un permis de muncă”. Cu toate acestea, ţările UE au dreptul legal de a aplica restricţii de muncă pentru aceste două ţări timp de şapte ani.

România şi Bulgaria se numără printre primele zece ţări membre ale UE din care provin studenţii care urmează cursuri în învăţământul superior din Marea Britanie,
cu 4.625, respectiv 4.615 studenţi în anul universitar 2010-
2011, potrivit Consiliului
britanic pentru Studenţi Străini
(UKCISA). Mulţi dintre aceşti
studenţi au nevoie de un loc de
muncă pentru a se întreţine.
Din nefericire, mulţi trebuie
să-şi abandoneze visurile şi să
se întoarcă acasă.

Yulia Koşarevska, studentă bulgăroaică în anul întâi în Bristol, este pasionată de studiile sale, însă are o mare îngrijorare. Obstacolele birocratice o împiedică să se angajeze.

Certificatul de înregistrare sau permisul de muncă le oferă posibilitatea studenţilor să munească temporar. Aceştia trebuie să aplice pentru acesta trimiţând un formular completat de 15 pagini, dovada identităţii şi adresei, declaraţii bancare, dovezi de sponsorizare, o declaraţie prin care se angajează să nu devină o povară pentru statul britanic şi recent introdusa asigurare medicală completă. Organismul guvernamental însărcinat cu acesta este UK Border Agency (UKBA Home Office), şi potrivit website-ului lor, “încearcă să rezolve 99% din aplicaţii (poştale) în şase luni de la primire”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Educatie Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel