Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Țările din UE unde cazurile de cancer de piele se înmulțesc rapid și au cea mai mare mortalitate: Unde se situează România
WhatsApp
Instituţia UE care se ocupă de cancer afirmă că melanomul e a şasea cea mai frecventă formă de cancer la bărbaţi şi femei deopotrivă. Între timp, unii "influencer"-i sfătuiesc să nu se folosească creme de protecţie solară.

Cancerul de piele reprezintă 4% din toate cazurile noi de cancer diagnosticate în UE în 2020 şi 1,3% din totalul deceselor provocate de cancer, conform Sistemului European de Informare despre Cancer. 

Statele UE cu cea mai mare incidenţă a cancerului de piele (femei şi bărbaţi la un loc) sunt Danemarca, Olanda, Suedia, Finlanda şi Germania. Ratele cele mai mici le au România, Bulgaria, Cipru, Portugalia şi Polonia.

Statele UE cu cea mai mare mortalitate de pe urma cancerului de piele (femei şi bărbaţi la un loc) sunt Spania, Grecia, Portugalia, Malta şi România. Cea mai mică mortalitate o au Slovacia, Danemarca, Slovenia, Croaţia, Suedia şi Olanda.

Cercetările arată că în regiunea nordică, deşi mai puţin expusă la soare, radiaţia ultravioletă e mai puternică în lunile de vară, de unde şi incidenţa mai mare a melanomului. Situaţia e agravată şi de prevalenţa pielii albe şi de predispoziţia la arsuri solare a populaţiilor din regiune. 

Profesor român: Nu e decât vârful aisbergului

 

În ciuda incidenţei ridicate, ţările nordice au în schimb cele mai ridicate rate de supravieţuire din UE. La nivelul întregii UE, rata supravieţuirii după cinci ani de la apariţia bolii e cea mai ridicată în Europa de Vest şi cea mai scăzută în Europa de Est, reflectând "variaţii în gestionarea şi tratarea cancerului".

"Nu e decât vârful aisbergului", a scris Ana-Maria Forsea, profesoară la departamentul de dermatologie oncologică al Universităţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila din România, într-un jurnal ştiinţific cu acces deschis.

Forsea arată că motivul disparităţii ratelor de supravieţuire îl constituie diferenţele esenţiale legate de sursele şi disponibilitatea accesului la prevenire, diagnostic timpuriu şi acces la tratament "şi, nu în ultimul rând, disponibilitatea şi acurateţea datelor epidemiologice", potrivit Euronews, titrează Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Sanatate Vezi toate articolele
pixel