Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ministrul Educației şi ministrul Învăţământului Superior din Cuba, Programul de cooperare în domeniu
WhatsApp
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, şi ministrul Învăţământului Superior din Cuba, Jose Ramon Saborido Loidi, au semnat luni Programul de cooperare în domeniul învăţământului superior, document care reprezintă "cadrul necesar" pentru continuarea cooperării între instituţiile de învăţământ din România şi Cuba pe teme de interes comun, valorificând inovarea şi schimbul de experienţă şi bune practici.

Potrivit unui comunicat remis presei, programul de cooperare prevede de asemenea acordarea, în regim reciproc, de burse de studii pentru toate ciclurile universitare în domenii de interes comun.

În cadrul întrevederii bilaterale, cei doi miniştri au apreciat dinamica procesului de cooperare universitară, precum şi preocupările comune în domeniul educaţiei.

Ministrul român a menţionat oportunitatea de a valorifica acordurile de parteneriat interuniversitare prin programul european Erasmus+, precum şi prin programele dezvoltate de Agenţia Universitară a Francofoniei.

La întâlnire a participat şi ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu.

"Se remarcă în mod deosebit susţinerea Ministerului Afacerilor Externe, prin intermediul ambasadorului României la Havana, Theodora Magdalena Mircea, care a materializat astfel demersurile diplomatice iniţiate de o lungă perioadă de timp pentru cooperarea în domeniul educaţiei între România şi Republica Cuba", se arată în comunicat.

Ministrul Educației şi ministrul Învăţământului Superior din Cuba, Programul de cooperare în domeniu

 



Evenimentul de luni face parte din programul ministrului Învăţământului Superior din Cuba, Jose Ramon Saborido Loidi, aflat în vizită în România alături de o delegaţie de 12 rectori ai universităţilor din Cuba.

În acest context, demnitarul cubanez va fi prezent la o serie de acţiuni care vizează dezvoltarea şi consolidarea relaţiilor bilaterale româno-cubaneze în domeniul învăţământului superior.

"Este prima vizită a unui ministru cubanez al educaţiei în România, fiind şi primul membru al Guvernului cubanez care vizitează România după 1990 şi marchează potenţialul de colaborare între universităţile româneşti şi cele cubaneze, în cadrul mai larg al susţinerii activităţilor de dezvoltare a internaţionalizării activităţii universităţilor româneşti", se arată în comunicat.

În marja evenimentului de luni au fost semnate deja 18 acorduri bilaterale de cooperare cu universităţi din Cuba.

Universităţile româneşti care au semnat luni acorduri bilaterale sunt: Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila", Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti.

Totodată, zilele următoare se vor semna alte 20 de acorduri bilaterale de către Universitatea Transilvania din Braşov, Universitatea Politehnica din Bucureşti, Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţă şi Tehnologie "George Emil Palade'' din Târgu Mureş, Universitatea "1 Decembrie'' din Alba Iulia, Universitatea "Ştefan cel Mare'' din Suceava, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale" din Bucureşti şi Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad.

Delegaţia rectorilor cubanezi este formată din conducătorii următoarelor universităţi: Universitatea din Holguin, Universitatea din Matanzas "Camilo Cienfuegos", Universitatea din Est, Universidad de Ciencias Medicas de La Habana (UCMH)/Universitatea de Ştiinţe Medicale, Universitatea de Informatică, Universitatea din Artemisa, Universitatea din Pinar del Rio, Universitatea Agricolă din Havana "Fructuoso Rodriguez Perez", Universitatea de Arte, Universitatea Tehnologică din Havana "Jose Antonio Echevarria" şi Universitatea Sancti Spiritus şi Universitatea din Ciego de Avila. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Educatie Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel