Astfel, dacă vineri dimineaţa în centrul pentru refugiaţi amenajat în oraş se aflau 15 persoane, seara numărul lor a ajuns la 50.
"Avem zece persoane cazate la două familii, cinci persoane sunt la Primărie, 15 sunt la Centrul de primire, iar circa 20 de persoane vor fi cazate la Protoeria din Niculiţel", a menţionat primarul Anastase Moraru.
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Horia Teodorescu, a menţionat că în timpul unei şedinţe a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a propus înfiinţarea unui cort în care persoane vorbitoare de ucraineană să-i îndrume pe refugiaţi.
"Acum, se discută amplasarea unui cort cu informaţii şi vorbitori de limbă ucraineană pentru a-i dirija pe refugiaţi. Le-am pus la dispoziţie maşini pentru a ajunge în hoteluri care au disponibilitate de paturi, în Tulcea, Isaccea, astfel încât oamenii să se simtă că sunt trataţi aşa cum trebuie la intrarea în România. Pe partea ucraineană, procesarea merge greu, iar acum ar fi o coadă de peste doi kilometri de maşini. Bacul nu a venit încărcat la capacitate, ceea ce denotă că procesarea merge greoi", a afirmat preşedintele Horia Teodorescu.
El a mai spus că dacă situaţia o va impune autorităţile sunt pregătite să mai aloce un bac pentru a asigura transportul rapid pe apă al refugiaţilor ucraineni.
În faţa punctului de frontieră, refugiaţii pot primi gratuit supe şi sendvişuri calde, iar copiii pot primi dulciuri, în timp ce gospodinele din Isaccea s-au mobilizat în grupul de iniţiativă "Piatra jos!", de pe facebook.com.
"Am chemat gospodinele să prepare sandvişuri, supe, au venit oameni din Tulcea care adus mâncare caldă, pizza. Mâine (sâmbătă, n.red.), suntem organizate să facem ciorbă caldă. Blogeriţa Gina Bradea ne-a ajutat cu alimente. Pentru cei cazaţi, vor veni produse de igienă corporală, prosoape, pături", a afirmat una din membrele grupului de iniţiativă din Isaccea, Mihaela Dan.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News