"La început au venit doar români: veniți recent sau veniți de mult timp în Irlanda. Am încercat să fim mai mult decât un suport spiritual pentru ei, să ajutăm integrarea lor, să avem multe departamente care vor contribui la integrarea celor care vin în Irlanda. Dar în ultima perioadă ne-am deschis și pentru credincioși din alte naționalități, care sunt din zonă și doresc să se închine alături de noi.
Așa că în fiecare duminică, slujba de dimineață este în limba engleză, iar programul de seara este în totalitate în limba română. Este programul de bază al bisericii noastre, în care vin doar românii. Dar dimineața, pe lângă românii noștri, vin și alte naționalități care ne calcă pragul bisericii", a dezvăluit Valeriu Jurjea, pastor al bisericii Betania din Dublin, cea mai mare din Irlanda
Vorbind despre momentul în care a părăsit România și a ales Irlanda, Valeriu Jurja spune că țara a fost deschisă, l-a primit și ajutat la integrare.
"Acuma mi-e ușor un pic să răspund. Atunci, dacă m-ați fi întrebat, nu aș fi știut. Am fost parte dintr-o generație care aveam perspectivele destul de limitate la momentul respectiv. Cu 24 de ani în urmă, în România, împreună cu un grup de tineri din zona noastră, ne-am gândit să încercăm această perspectivă în Occident, într-o altă țară. Erau atunci valabile încă vizele Schengen pentru a pleca din România. Apoi Irlanda era o țară foarte deschisă pentru a primi refugiații români care au plecat, în anii 2000, din cauza unei crize economice în România. Acum se estimează că peste 100.000 de români trăiesc în Irlanda, majoritatea în zona capitalei Dublin. Am ales Irlanda pentru că țara a fost deschisă, ne-a primit, ajutat la integrare. Cred că este și unul dintre motivele pentru care criza forței de muncă nu este așa de mare aici în comparație cu ate cu alte țări ale Europei", a mai spus Valeriu Jurjea.
"Irlanda a fost printre cele mai sărace țări din Europa, a cunoscut un un boom economic și s-a potrivit cu o forță nouă și tânără care venea în țară la momentul respectiv. Irlanda este o țară prosperă, care apreciază muncitorii responsabili și harnici, așa cum sunt românii, care sunt foarte bine văzuți și apreciați în Irlanda.
Mulți dintre muncitorii români acum au propriile lor companii, lucrează pentru ei. Toți oamenii care sunt harnici și responsabili aici au cele necesare pentru ei și familii lor", susține Valeriu Jurjea.
"Comunitatea românească din Irlanda este o comunitate așezată, în sensul în care deja au copiii născuți aici și se gândesc să rămână aici. Majoritatea dintre ei. Au fost situații în care românii au plecat în România în dorința de a se reintegra. După o perioadă relativ scurtă, s-au întors pentru că nu au reușit să se integreze după ce au locuit câțiva ani în străinătate și, probabil, primul primul obstacol a fost mentalitatea. Cred că mentalitatea societății poate fi un factor care să genereze această decizie de a pleca sau te întoarce", a subliniat Valeriu Jurjea.
"Comunitatea de aici, în Landa, pot să spun că este cea mai mare bogăție a Occidentului. Nu cred că mai stă cineva atât de mult determinat și motivat să stea între străini pentru situația materială.
Dacă s-ar redefini cuvântul fericire astăzi ar însemna comunitate. Oamenii se au unii pe alții și poate asta este cea mai mare, cel mai mare câștig în Occident la momentul ăsta, unde sunt comunități puternice adunate în jurul unor valori solide și pentru noi, de aici, românii din Irlanda.
Biserica a fost locul în care ne-am simțit acasă. Cred că toți creștinii din străinătate suntem departe de țară, dar nu departe de D-zeu. Aceste valori și credința ne-au unit și cred că asta am transmis eu deja la următoarea generație născută aici", a conchis pastorul Valeriu Jurjea.
Video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News