Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Reportaj sub acoperire. Muncitori români tratați ca sclavi într-un abator din Germania: „Oameni de mâna a doua, aruncați, înlocuiți cu următorii“
WhatsApp
Exploatarea inumană a muncitorilor din Bulgaria și România într-un abator din Germania, dezvăluit într-un documentar difuzat pe SAT 1. Autoarea acestuia, jurnalista Jana Bernhard, a povestit la Nova TV cum a trimis sub acoperire un muncitor bulgar, cu două diplome universitare, pentru a studia condițiile de muncă din abatorul de carne al miliardarului Clemens Tönnies.
Foto ILUSTRATIV

Abatorul a devenit celebru în 2020, când acolo a izbucnit cea mai mare infecție în masă cu coronavirus - peste 2.000 de angajați. Pentru prima dată, presa germană dezvăluie fapte despre viața lucrătorilor bulgari și români de acolo.

"Am lucrat în abatoarele Tönnies timp de doi ani și rareori terminam după cele opt ore convenite. În cele mai multe cazuri, am lucrat 12-13 ore. Înregistram orele suplimentare în registre, dar, în cele din urmă, acest lucru nu se reflecta în fișele de plată", a declarat un român în fața Deutsche Welle în iunie 2020.

Oamenii sunt obligați să locuiască împreună cu 8-10 sau mai multe persoane într-un apartament și fiecare este obligat să plătească 200 de euro lunar chirie. Clădirile sunt deținute de companii care au legătură cu abatorul, iar chiria este de 2-3 ori mai mare decât cea obișnuită pentru această zonă.

Muncitori români și bulgari, tratați ca sclavi într-un abator din Germania

 

„Era foarte frig și umezeală, benzile transportoare se mișcau foarte repede. Noaptea, în apartamentul nostru comun, îi auzeam pe colegii mei plângând - din cauza durerilor puternice și a mâinilor umflate. Dar ne-am încurajat unii pe alții. Ne-am spus: "Rezistă!"“, spune muncitorul.

Proprietarul abatorului, Tönnies, și-a cerut scuze în fața presei germane. "Mai presus de toate, oamenii sunt importanți pentru mine și vreau să-mi cer scuze față de ei", a promis el.

Apoi, echipa de televiziune a Janei Bernhard de la "SAT 1" a decis să verifice dacă proprietarul va schimba cu adevărat condițiile de muncă din abatoarele sale.

Bulgăroaica, care lucrează sub acoperire pentru investigație și care în film se numește Milena, se confruntă cu reguli de coșmar stabilite în contractele de muncă. Este interzis să meargă la toaletă, este interzis să mănânce sau să bea apă în hale. Este permis doar în timpul unor pauze scurte, spune Milena.

"Ne-am întâlnit cu oameni care au slăbit peste 20 de kilograme într-un timp scurt pentru că nu au avut posibilitatea să mănânce. Toate acestea sunt scrise în contractul de muncă, sunt legale, dar sunt inumane", a spus ea. Un medic de pe ambulanță spune în film că un muncitor s-a spânzurat. "Este vorba despre oameni de mâna a doua, oameni care trebuie aruncați, care sunt pur și simplu înlocuiți cu următorii după ce sunt depreciați", a spus jurnalista germană.

„Oameni de mâna a doua, aruncați, înlocuiți cu următorii“

 

Echipa de televiziune s-a deplasat la fața locului și s-a întâlnit cu muncitorii bulgari și români, dar aceștia s-au temut să vorbească. "Se abuzează sistematic de ignoranța și de barierele lingvistice ale acestor oameni pentru ca firma să câștige mai mult în numele lor", a spus Bernhard.

Oamenii din Balcani sunt sclavii perfecți. Ei fac o muncă pe care un german nu ar accepta niciodată să o facă, a comentat Milena. Ea explică faptul că are două diplome universitare în Bulgaria, dar "în țara mea, nu am nicio șansă să lucrez în specialitatea pe care am studiat-o".

Bernhard vede același motiv pentru exploatarea persoanelor educate din ambele țări balcanice. "În mass-media, viața în Germania este lăudată: "Oh, veniți în Germania și câștigați bani buni!"'", a spus ea, citată.

Echipa de filmare a fost oprită de mașini de poliție care au încercat să împiedice filmarea. "Există o legătură între miliardarul Tönnies și forțele de ordine locale", a declarat Bernhard. Cu puțin timp înainte ca filmul să fie difuzat, avocații lui Tönnies au trimis o scrisoare de amenințare, dar asta nu a oprit echipa. "Scopul principal al filmului nostru este de a îndepărta teama muncitorilor, pentru că cel mai trist lucru este că pentru ei este în regulă. În Germania, muncitorii au drepturi, dar ei pur și simplu nu le cunosc", a declarat ea.

Ea descrie tot ceea ce se vede ca fiind "sclavie modernă", care exploatează oameni săraci și educați pentru a-i îmbogăți pe proprietarii unei companii germane.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel