În localitățile în care incidența depășește 6 la mia de locuitori, sunt permise nunţile și botezurile doar persoanelor vaccinate sau celor vindecate de COVID, până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dar nu mai mult de 200 de persoane.
În restaurante, baruri, cinematografe și instituţii de spectacole se permite accesul persoanelor vaccinate sau trecute prin boală, până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, cu purtarea măștii de protecție, între orele 5.00 - 24.00.
În ce privește activitățile sportive în aer liber, pot participa cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună.
În spațiile închise sau deschise, competițiile sportive se pot desfășura cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului doar pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală, cu asigurarea unei distanțe de minim 1 metru între persoane și purtarea măștii de protecție.
Spectacolele de tip drive-in sunt permise numai dacă ocupanții unui autovehicul sunt membrii ai aceleiași familii sau reprezintă grupuri de până la patru persoane, vaccinate sau trecute prin boală.
Magazinele și mall-urile se închid la ora 22.00.
De asemenea, spune Arafat, în zonele carantinate, persoanele vaccinate pot ieși din casă și în perioadele de interdicție.
Practic, au fost scoase testele rapide și cele PCR. Șeful DSU, Raed Arafat, spune că persoanele testate pot să se infecteze și ajunge la terapie intensivă: „în localitățile cu peste 6 la mie am fost întrebați de ce nu permitem și testaților. Există un management al riscului aici. Considerăm activitățile care au fost reglementate ca activități cu risc și pentru a reduce numărul celor care pot ajunge la spitalizare, la terapie intensivă ... testații, chiar dacă sunt testați, ei pot să se infecteze, pot să aibă probleme și pot să ajungă la terapie intensivă”.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat, sâmbătă, că în localităţile în care se înregistrează o incidenţă de peste şase cazuri de SARS-CoV-2 la mia de locuitori, purtarea măştii va fi obligatorie în aer liber, dar că vor exista şi anumite excepţii.
„La rata de peste şase la mie, da, va fi obligatorie (purtarea măştii în aer liber, n.r.), dar vor fi şi excepţii, anumite activităţi. Asta o veţi vedea când se va emite ordinul ministrului Sănătăţii şi ministrului Afacerilor Interne, în ziua de luni, care vor stabili şi excepţiile, unde nu se poartă. De exemplu, dacă sunt activităţi sportive în parc, undeva, acolo nu se va purta. Dar în zonele care sunt aglomerate, în zonele unde există risc de infecţie, acolo se va purta. Dar se va emite un ordin comun al ministrului Sănătăţii şi ministrului Afacerilor Interne, care va stabili aceste excepţii. Va apărea, sperăm, în cadrul zilei de luni”, a arătat Arafat, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Victoria.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News