Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Greva generală a profesorilor din România începe pe 22 mai. Orele sunt suspendate mâine între 11.00-13.00: părinții, sfătuiți să țină copiii acasă
WhatsApp
Profesorii se pregătesc să închidă școlile începând cu săptămâna viitoare, cu patru săptămâni mai devreme decât era prevăzut în programa școlară. "E risc să se dea peste cap examenele naționale". Liderii sindicatelor au făcut un apel către părinți, solicitându-le să-și țină copiii acasă începând cu data de 22 mai.  

Înainte de greva generală planificată, va avea loc o grevă de avertisment. Miercuri, între orele 11.00 și 13.00, profesorii nu vor preda cursurile, iar copiii vor fi doar supravegheați. Universitățile se alătură și ele grevei generale. Există o mare probabilitate ca examenele să fie anulate sau amânate, a anunțat Anton Hadăr, președintele Alma Mater.

Simion Hăncescu, președintele FSLI, a declarat: "Greva generală care va fi declanșată în data de 22 mai înseamnă încetarea lucrului. Fac un apel către părinți să înțeleagă și recomandăm să țină copiii acasă. Grevă înseamnă încetarea lucrului. Nu se pun absențe, nu se predă, nu se evaluează. Există riscul, și o spunem responsabil, să se dea peste cap și examenele naționale. Vina nu mai e a noastră, nici a oamenilor din sistem, ci a guvernanților."

 

Profesorii, gata să pună lacăt pe școli

 

Marius Nistor, președintele FSE Spiru Haret, a declarat: "Greva generală va fi precedată de greva de avertisment din 17 mai, între 11.00 și 13.00, cu încetarea tuturor activităților specifice."

Anton Hadăr, președintele Alma Mater, a adăugat: "Vom avea grevă în multe universități. Avem procentaje și de 80% de grevă în unele universități. În două săptămâni avem sesiune. E foarte probabil să se amâne examenele din sesiune și să fie probleme în întreg sistemul de învățământ superior românesc."

Liderii sindicatelor din domeniul educației au anunțat rezultatele referendumului prin care personalul didactic și-a exprimat opinia cu privire la declanșarea grevei generale. Conform rezultatelor acestui sondaj, peste 71% dintre membrii sindicatului FSLI au votat în favoarea unei greve generale care va începe pe 22 mai. Comparativ cu ultima grevă de acum 18 ani, procentul celor care au susținut declanșarea conflictului de muncă a fost de 60%.

 

Care sunt cerințele

 

Profesorii susțin că un cadru didactic cu 25 de ani de experiență câștigă aproximativ 4.500 de lei lunar, în timp ce un debutant primește un salariu de 2.200 de lei.

Revendicările sindicaliștilor din domeniul educației includ: majorarea salariilor personalului din învățământ în concordanță cu importanța socială a muncii prestate, având principiul ca salariul unui profesor debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare să se realizeze progresiv, în funcție de funcție, studii, vechime și grad didactic; instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice în raport cu rata inflației; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic.

În plus, sindicaliștii solicită acordarea sporurilor pentru condițiile de muncă ale personalului din învățământ, respectarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și în contractele colective de muncă aplicabile (cum ar fi decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea financiară a concediului de odihnă neefectuat etc.), creșterea anuală a investițiilor în domeniul educației pentru a îmbunătăți baza materială și infrastructura școlară, renunțarea la utilizarea aplicației EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Educatie Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel