Asociația Donatorilor de Sânge Voluntari din Italia (AVIS) a făcut apel la locuitorii din Castiglione D'Adda, una din localitățile puternic afectate de coronavirus din Lodi, pentru donații de sânge. Aceștia au fost testați pentru coronavirus, iar rezultatul a fost surprinzător: 40 din cei 60 de donatori au fost depistați pozitiv cu coronavirus, fără să facă însă vreo formă a bolii, potrivit La Stampa.
Practic 70% dintre cei testați însă erau asimptomatici și au dezvoltat anticorpi pentru coronavirus. AVIS a analizat sângele celor 40 de pacienți și acum testează un tratament pentru Covid-19, bazat pe plasma bogată în anticorpi a persoanelor vindecate.
„Obiectivul va fi să producem tratamente derivate din plasmă care să le fie administrate pacienților cei mai fragili, cu boli cronice sau ca tratament pentru Covid-19", a explicat Gianpietro Briola, președintele AVIS.
Și cele mai prestigioase laboratoare și spitale universitare americane au început tratamente cu plasmă și finanțează cercetări în acest sens. Efortul comun al americanilor i-a inspirat și pe specialiștii britanici să aplice acest tratament experimental.
Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Statele Unite a autorizat folosirea în spitale a clorochinei şi hidroxi-clorochinei drept tratamente pentru Covid-19. Peste 1.100 de pacienți din New York au primit deja medicamentul antiviral, folosit în mod curent împotriva malariei.
Însă, comunitatea medicală se mobilizează chiar mai mult în favoarea altei terapii promițătoare, cea cu plasmă de la convalescenți. Aceasta e văzută drept soluția optimă pană la crearea și validarea unui vaccin și a unui tratament medical standard.
„Autoritatea pentru Reglementarea Medicamentelor (FDA) permite folosirea terapiei cu sânge drept tratament experimental pentru cei în stare foarte gravă. Acest tratament implică prelevarea de plasmă din sângele pacienților deja vindecați", a spus Donald Trump, președintele SUA, potrivit Știrile PRO TV.
Cei vindecați de COVID-19 dezvoltă anticorpi în sânge, care pot fi preluați împreună cu plasma lor și transferați în sângele pacienților aflați în stare critică, ajutându-i să lupte împotriva bolii.
Principiul de bază e cunoscut de peste un secol și a fost aplicat și pentru alte infecții virale, de pildă Ebola. De asemenea, plasma umană este folosită în mod curent pentru fabricarea imunoglobulinei, medicament esențial în tratarea bolilor autoimune.
Și un studiu realizat în ultimele 3 luni în China, pe pacienții grav bolnavi, demonstrează eficiența terapiei cu plasmă. Rezultatele au arătat că starea pacienților a început să se îmbunătățească după trei zile de transfuzii de plasmă.
Medicii americani au făcut un apel către pacienții vindecați de COVID-19 să se ofere voluntar să li se testeze nivelul de anticorpi anti-COVID din sânge.
În altă ordine de idei, o comună cu puțin peste o mie de locuitori din Lombardia, zona roşie a Italiei, pare imună la coronavirus. Acolo nu a fost înregistrat nici un caz de îmbolnăvire. Localnicii din Ferrera Erbognone au fost chemaţi să-şi facă analize. Experții vor să vadă dacă oamenii au deja anticorpi în sânge.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News