În urma evenimentului de strângere de fonduri care a adus împreuna peste 300 de membri marcanți ai comunității din Chicago, RUF devine partener principal al proiectului Via Transilvanica, cu o contribuție financiară de 100.000 de dolari, arată un comunicat al Romanian United Fund, ONG al românilor din SUA, o platformă de fundraising 100% pass-through, ceea ce înseamnă că donațiile sunt integral direcționate proiectului beneficiar.
Pentru 2020, RUF propune comunităților române din SUA zece noi proiecte nonprofit românești care merită finanțare, în domenii diverse precum învățământ, sănătate și implicare civică.
„Avem obiective foarte mari", a declarat Mihai Lehene, Președintele Romanian United Fund, într-un interviu acordat revistei „HORA în America", una dintre publicațiile comunității românești din Statele Unite, informează HotNews.ro.
„Comunitățile românilor din diaspora suferă din cauza unui deficit de coordonare și leadership, ca și din pricina absenței unor obiective ambițioase. În urma studiilor, am identificat zece direcții de acțiune pentru organizațiile românilor din diaspora. Trebuie să creăm un întreg ecosistem de instituții care să abordeze diferitele nevoi ale comunității: organizații filantropice precum RUF, dar și, poate mai important, rețele de difuzare de know-how, informații și de afaceri. La modul ideal, toate acestea trebuie să fie coordonate strategic la nivel internațional, cu sprijin din partea unor parteneri instituționali, după modelul diasporei irlandeze", a mai spus Lehene.
Primele 3 fonduri filantropice fondate de membrii comunității irlandeze din SUA au investit în patria-mamă peste 2 miliarde de dolari, iar rețelele de business dezvoltate de companiile irlandezilor americani au investit, estimează antreprenorul, probabil de 100 de ori mai mult.
„Dacă vom reuși să ajungem măcar la 1% din această sumă în următorul deceniu, cred că inițiativele noastre vor genera un impact real", explică Lehene.
Dovezile ar putea veni începând din 2020. Conform estimărilor, fiecare dolar donat pentru Via Transilvanica ar putea genera anual între 20 și 50 de dolari pentru comunitățile aflate pe traseul rutei, deci între 2 și 5 milioane de dolari în total, arată comunicat RUF.
Tășuleasa Social și-a propus să amenajeze un drum care va porni de la Putna, unde se odihnește Ștefan cel Mare, va străbate Transilvania și toate bogățiile culturale ale acesteia și va ajunge până la Drobeta Turnu-Severin - unde a intrat pentru prima dată în țară Regele Carol.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News