Din America de Sud, Caraibe, Asia ori Europa de Est, zeci de mii de migranți ajung lunar la granița dintre Mexic și Statele Unite. Dar rutele pe care le aleg spre graniță nu sunt aceleași, așa cum arată și ultimele date publicate de agenția americană pentru Vămi și Protecția Frontierelor.
Brazilienii se îndreaptă spre Yuma, Arizona, venezuelenii – spre Del Rio, Texas, ecuadorienii – spre El Paso, iar românii ajung în mare parte în punctele vamale din San Diego și Rio Grande Valley, situate la extremitatea sud-vestică și cea sud-estică a Statelor Unite, relatează Libertatea.
Aceste rute sunt mai mult ca niciodată influențate de naționalitatea migranților, un lucru observat și de oficialii americani.
Formarea acestor rute de migrație este influențată atât de social media, cât și de sfaturile transmise de cei care au reușit să treacă granița. Dar este clar că organizațiile criminale de trafic de carne vie joacă un rol în trasarea acestor rute, direcționându-i pe migranți spre acele puncte de unde sunt siguri că vameșii americani nu-i vor putea returna în Mexic.
Această ipoteză e recunoscută și de directorul adjunct al agenției pentru Vămi și Protecția Frontierelor, Raul Ortiz. Asta pentru că politicile de acceptare a returnărilor din Statele Unite sunt aplicate diferit de-a lungul celor peste 3.000 de kilometri ai graniței cu Mexic.
La punctul vamal din Rio Grande Valley, autoritățile mexicane refuză să primească înapoi familiile de migranți din afara țării cu copii sub 7 ani, spunând că nu există suficient spațiu în adăposturi. Asta înseamnă că traficanții folosesc această zonă pentru familiile care se încadrează în acest profil. Pe aici au trecut 49% dintre migranții români din octombrie 2019.
De exemplu, în mai, doar 20% dintre migranții care au ajuns la frontieră alături de familii au fost returnați de vameșii americani în Mexic. În alte puncte de trecere, autoritățile mexicane nu acceptă returnările din țări non hispanice, dând migranților est-europeni o șansă mai bună de a ajunge în SUA.
„Traficanții recunosc balcanizarea politicilor aplicate la frontieră și le exploatează cât mai mult”, spune Cris Ramon, un analist pe imigrație din Washington.
În ultimele 9 luni, peste 4.000 de cetățeni români au fost depistați la granița mexicano-americană, mulți dintre ei etnici romi. Numărul migranților din România a crescut de aproape patru ori față de ultimul an fiscal, odată și cu ridicarea unor restricții de călătorie.
În perioada octombrie 2019 – septembrie 2020, au fost depistați doar 1.486 de migranți din România. Unii călătoresc de la început ca fiind clienți ai unor traficanți, pe care-i plătesc pentru a aranja drumul lor până-n Mexic și apoi spre granița cu Statele Unite.
Alții sunt recrutați de traficanți abia după ce ajung pe cont propriu în Mexic. Organizațiile criminale se folosesc în principal de social media, unde se prezintă drept agenții de travelling, care oferă servicii complete pentru Statele Unite.
În iulie 2019, Libertatea a scris despre clanurile din zona Olteniei care au câștigat peste un milion de euro din „racolarea de pe raza județelor Dolj, Vâlcea și Mehedinți a unor familii”, pe care le trimiteau ilegal în SUA „în scopul exploatării lor ulterioare prin obligarea la desfășurarea de activități ilicite”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News