Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Parohia Sf. Grigorie Teologul din Schiedam, prezentată în cartea "Wereldkerken in Nederland"/"Biserici din lume, în Țările de Jos"
WhatsApp
Parohia „Sf. Grigorie Teologul” din Schiedam/Rotterdam, singura parohie ortodoxă română prezentată în cartea „Wereldkerken in Nederland”/„Biserici din lume, în Țările de Jos”
Foto: Bram Petraeus

Cea mai veche parohie ortodoxă română din Țările de Jos, parohia „Sf. Grigorie Teologul” din Schiedam/Rotterdam, ctitorită de Părintele paroh Protopop Dr. Ioan Dură, a fost aleasă dintre toate parohiile românești din Țările de Jos să fie prezentată în cartea „Wereldkerken in Nederland”/„Biserici din lume, în Țările de Jos”, amplă lucrare realizată de prestigiosul Muzeu „Catharijne Convent” din Utrecht.

Cartea prezintă, prin text și fotografii, 36 de comunități creștine ale migranţilor care s-au stabilit pe pământ olandez. Este pentru prima dată când comunitatea creștină ortodoxă română din Țările de Jos este prezentată într-o lucrare de specialitate realizată de experți olandezi.

Studiul despre parohia ortodoxă română „Sf. Grigorie Teologul” din Schiedam a fost realizat în urma unor interviuri cu membri ai consiliului parohial şi a fotografiilor făcute la sărbătoarea de Hram din 2023 de fotograful olandez Bram Petraeus, câștigătorul Premiului național „Zilveren Camera” în 2023, la secțiunea documentar național.

Studiul, având titlul „Eén grote icoon van het koninkrijk van God”/„O mare icoană a Împărăției lui Dumnezeu”, prezintă istoricul înființării parohiei, interiorul bisericii cu accent pe iconostas, colecția de icoane pictate în stil bizantin, cea mai mare colecție dintr-o biserică din Țările de Jos, relicvarul cu sfinte moaște, caracteristicile parohiei, precum şi istoria capelei-lăcaş de cult în care sunt oficiate sfintele slujbe, în prezent monument istoric național olandez.

„Biserica, în întregime, este o mare icoană a Împărăției Cerului, a Împărăției lui Dumnezeu" – a concluzionat Yara Aldakar, cercetătoare în domeniile artei bizantine, arhitecturii şi patrimoniului creștin de răsărit, realizatoarea interviurilor care au stat la baza redactării studiului despre parohia „Sf. Grigorie Teologul” din Schiedam.

Studiul menționează, de asemenea, activitatea școlii parohiale, unde copiii din comunitatea parohiei participă la lecții de cateheză, de limbă, literatură şi cultură română, precum şi participarea anuală a parohiei la „Ziua Monumentelor Naționale Olandeze”, formă de manifestare a apartenenței comunității române la societatea olandeză.

La puțin timp după lansarea cărții „Wereldkerken in Nederland”/„Biserici din lume, în Țările de Jos”, eveniment la care au participat şi reprezentați ai parohiei „Sf. Grigorie Teologul”, cotidianul național olandez Trouw, în colaborare cu Muzeul „Catharijne Convent” din Utrecht, a dedicat șase ediții promovării cărții, prin interviuri realizate cu membri ai comunităților creștine prezentate în carte. Numărul din 9 iunie a.c. al ziarului Trouw a inclus articolul despre parohia ortodoxă română „Sf. Grigorie Teologul” din Schiedam. 

Iconostasul din biserica parohiei, împreună cu alte 17 iconostase din bisericile creștine din Țările de Jos, va face obiectul unui studiu pe care Muzeul „Catharijne Convent” din Utrecht îl va realiza în perioada următoare.

Parohia „Sf. Grigorie Teologul”, cea dintâi parohie ortodoxă română din Țările de Jos, a împlinit 43 de ani de activitate neîntreruptă prin grija Părintelui paroh Protopop Dr. Ioan Dură, al cărei ctitor este.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Cultura Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel