"Unele mamifere pot servi drept recipiente în care se pot amesteca (diferiţi) viruşi gripali, ceea ce duce la apariţia de noi viruşi care pot fi mai dăunători pentru animale şi oameni", se indică într-o declaraţie comună cu Agenţia ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) şi Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor.
Aceste entităţi le-au cerut tuturor ţărilor să lucreze împreună şi în toate sectoarele pentru a proteja populaţiile umane şi animale. Prima linie a virusului gripei aviare H5N1 a fost identificată în 1996 şi de atunci a provocat mai multe focare infecţioase în rândul păsărilor.
În 2020, o variantă a virusului a provocat decese semnificative în rândul păsărilor de curte şi păsărilor sălbatice din Africa, Asia şi Europa, apoi s-a răspândit în America de Nord, Centrală şi de Sud.
Un total de 67 de ţări de pe cinci continente au raportat cazuri în 2022, cu 131 de milioane de păsări domestice moarte, fie din cauza bolii, fie pentru că a fost necesar să fie sacrificate, ceea ce a afectat numeroase comunităţi care depind de această activitate economică. Anul acesta, alte paisprezece ţări au raportat focare, majoritatea în America, potrivit 20minutos.es, titrează Rador.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News