Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Olanda. Muncitori români fără adăpost, alungați fără milă: „În loc să fie ajutați, îi împing mai mult în mizerie”
WhatsApp
Muncitorii români fără adăpost sunt alungați „fără milă” din Koekamp din Haga, Olanda, spune consulatul străzii. Se spune că forțele de ordine și poliția au acționat dur în timpul evacuărilor dintr-o tabără de corturi de persoane fără adăpost. „Acești oameni sunt doar împinși și mai mult în mizerie” .
Olanda. Muncitori români fără adăpost, alungați fără milă: „În loc să fie ajutați, îi împing mai mult în mizerie” FOTO: captură ad.nl

„A fost pandemia coronavirus bună pentru ceva? Deodată, polonezilor, bulgarilor și românilor fără adăpost li s-a oferit un loc de dormit. Pentru a opri răspândirea virusului, municipalitatea din Haga a amenajat hoteluri pentru a găzdui sute de oameni care dorm pe stradă. Dar regulile corona au fost abolite și adăpostul de iarnă pentru persoanele fără adăpost este și el închis din nou, astfel încât Consulatul stradal vede mai mulți cetățeni din UE fără adăpost dormind pe stradă. Lipsa unui adăpost pentru acești oameni devine din nou vizibilă”, spune reprezentantul Peter Bos.

Un grup de muncitori români fără adăpost a descoperit Koekamp ca un loc de dormit. Unde trec zilnic mii de pietoni și bicicliști, între Gara Centrală din Haga, Malieveld și agenții guvernamentale precum Ministerul Finanțelor și Curtea Supremă. Din primăvară, aproximativ șase până la zece corturi pot fi văzute acolo în fiecare zi. „Luarea oamenilor din ultimul lor adăpost este inumană și împotriva legii și a datoriei de grijă a guvernului”, susține Peter Bos.

„Pur și simplu nu văd altă posibilitate”, explică o româncă care locuiește acolo. Este o muncitoare migrantă și explică faptul că nu pot merge la adăpostul pentru persoane fără adăpost. Nu au dreptul la asta. De aceea, stau întinși în iarbă pe Koekamp sau stau pe bănci. 

Olanda. Patru români, cu lacrimi în ochi după ce au recunoscut două spargeri: „Ne-au promis locuri de muncă, dar ne-au înșelat”

 

„În loc să-i ajute, îi împing mai mult în mizerie”

 

Peter Bos este supărat pentru tratamentul pe care polonezii, românii și bulgarii îl primesc acolo. „Oamenii sunt nevoiți să stea acolo, dar primesc amenzi sau sunt alungați violent. Luarea oamenilor din ultimul lor adăpost este inumană și contrară legii și datoriei de grijă a guvernului”, crede Bos. „În loc să-i ajute, îi împing mai mult în mizerie”.

Bos știe că amendarea persoanelor fără adăpost locale este împotriva acordului încheiat în consiliul orașului Haga. De asemenea, nu are rost, pentru că oricum nu pot plăti amenda și „e și păcat să-i alungi dacă nu au unde să meargă”, mai spune consulatul.

„M-am dus să văd Koekamp de câteva ori”, spune Bos. „Tabăra de corturi arată liniștită, cei fără adăpost nu ar răni nicio muscă. Veți vedea și funcționari publici de la Haga luând prânzul alături”. Potrivit Consulatului Strazii, tabăra de corturi de la Haga este vârful aisbergului. Lucrători migranți fără adăpost se găsesc, de asemenea, în mod regulat în Scheveningse Bosjes, Zuiderpark și Haagse Bos.

Olanda. Un șofer român de TIR a bătut recordul de migranți din camion: „Nu știa că se aflau în remorca lui”

 

„Guvernul îi lasă pe acești oameni în voia lor”

 

Unul dintre motivele pentru care ajung acolo este acela că dacă devin șomeri, adesea își pierd și locuința. „Odată ce sunt fără adăpost, este foarte dificil pentru lucrătorii din UE să iasă din această situație. Riscul de alunecare în continuare este mare”, spune Bos. „Tocmai pentru acest grup este crucială primirea, îngrijirea și sprijinul generos și în timp util. Dar guvernul îi lasă pe acești oameni în voia lor”.

Un purtător de cuvânt al municipalității nu a putut spune cât de des li se cere să plece persoanelor fără adăpost sau câte amenzi au fost emise. Se știe, însă, că aceasta se referă în principal la muncitorii migranți din Uniunea Europeană, care, potrivit municipalității, nu au dreptul la prestații sociale. „Unii dintre acești oameni nu au nicio legătură cu Haga din cauza muncii sau a vieții. Ei vin adesea la Haga din altă municipalitate”.

Mai mult decât atât, adesea nu se califică pentru prestații sau servicii de îngrijire, deoarece au lucrat prea puțin pentru asta. În aceste cazuri, „Municipiul Haga poate primi aceste persoane doar dacă este în vigoare regulamentul de frig de iarnă și, în colaborare cu Fundația Barka, îi poate îndruma pe oameni înapoi la muncă sau în țara de origine”.

El mai spune că „situația din jurul lui Koekamp este monitorizată în mod constant. Ocazional, se primesc plângeri cu privire la gălăgie sau gunoi”.

Olanda. Controale drastice la angajatorii sezonierilor români: „Practică muncă grea și periculoasă, mai des decât olandezii”

 

------------------------------------

Dragi cititori, pagina de Facebook a site-ului ȘtiriDiaspora întâmpină probleme din cauza unor restricții abuzive care ne limitează impactul, iar astfel nu mai putem ajunge la dumneavoastră. Dacă doriți să fiți în continuare la curent cu cele mai importante știri și evenimente din Diaspora, vă rugăm să urmăriți și noua pagină a site-ului nostru:  

https://www.facebook.com/stiridiasporaexclusiv     

Vă mulțumim ca sunteți alături de noi,

Echipa ȘtiriDiaspora

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel