Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Olanda. Bandă de români, spargere de 300.000 de euro: „Nu există nicio dovadă”
WhatsApp
Banda de hoți români care a prădat bijutieria Thwaini din Olanda cu peste 300.000 de euro în septembrie 2019 a fost astăzi  condamnată. 
Olanda. Bandă de români, spargere de 300.000 de euro: „Nu există nicio dovadă” FOTO: captură pzc.nl

Cei trei suspecți principali din dosar au fost condamnați la câte 40 de luni de închisoare. Faptul că au fost deja condamnați pentru infracțiuni similare în Germania nu i-a ajutat deloc. De asemenea, vor trebui să ramburseze cei 300.000 de euro bijutierului.

Potrivit rechizitoriului, în noaptea de 11 spre 12 septembrie 2019, mai mulți hoți au pătruns în magazinul de bijuterii Thwaini din Simonsstraat, Olanda de Sud, chiar lângă Mediaplein. Pentru a realiza acest lucru, ei forează o gaură mare în peretele clădirii adiacente. Potrivit bijutierului, bijuterii în valoare de peste 300.000 de euro dispar în acea noapte și, de parcă nu ar fi fost suficient de rău, autorii stropesc cu acid clorhidric locul crimei pentru a acoperi urme importante. Evident că nu au acționat pentru prima oară.

Olanda. O familie de români a ajuns în stradă: „Pentru ucraineni, ușa este deschisă, dar se pare că nu și pentru conaționali”

Ancheta judiciară a scos la iveală în scurt timp o bandă românească care era urmărită penal pentru spargeri similare în Germania. Doi dintre ei făcuseră o recunoaștere la bijutier cu câteva zile înainte de spargere, deghizat în cuplu. Suspecta Alexandra L. purta un cărucior pentru a-l face să pară real. În cele din urmă, anchetatorii au reușit să găsească un apartament în Van Stralenstraat unde membrii bandei se întâlneau în mod regulat.

 

„Nu există nicio dovadă că ar fi fost implicat”

 

12 suspecți au trebuit să răspundă în fața judecătorului în martie. Procurorul a cerut pedepse cu închisoarea de până la 4 ani, și pentru că numele unor suspecți au apărut în dosarul unei spargeri din Pelikaanstraat în 2016. Avocații lor, printre care și maestrul John Maes, au găsit dovezile împotriva clienților lor destul de slabe: „Totul se bazează pe o posibilă recunoaștere a clientului meu pe imaginile camerei din pre-recunoaștere”, spune Maes despre clientul său Ioan-Manuel M. „Nu există nicio dovadă că ar fi fost implicat. În plus, clientul meu a fost deja închis în Germania pentru infracțiunile de acolo, așa că eu consider că a plătit suficient”.

Olanda. Cinci români, arestați după o "greșeală": Poliția i-a găsit sub un pod, lângă mașini

Bijutierul Thwaini a cerut despăgubiri de 350.000 de euro, lucru pe care maestrul Johan Vangenechten, avocatul celui de-al doilea inculpat, a considerat că este mult prea mult. „Nu prezintă conturi anuale, nici documente, nici inventar, nici liste de cumpărături, nimic. Acea sumă este o muncă pură de presupuneri. Dacă ajungi să ceri atâția bani, te poți aștepta cel puțin să ai niște dovezi pentru această afirmație”.

 

300.000 despăgubire

 

Dar instanța a decis contrariul. Principalul suspect Ioan-Manuel M. a fost condamnat la 40 de luni de închisoare, unde va fi însoțit de coinculpații săi Răzvan-Doru L. și Sorin-Costel T., care au fost închiși pe 30, respectiv 18 luni. Cei nouă însoțitori au primit pedepse de închisoare între 6 și 15 luni. Despăgubirea cerută de bijutierul Thwaini a fost, de asemenea, aprobată în mare măsură. Ioan, Răzvan-Doru si Sorin-Costel vor trebui până la urmă să-i restituie peste 300.000 de euro. 

Olanda. Zeci de muncitori români protestează în fața companiei la care lucrează: „Suntem sclavi”

Deocamdată nu se știe dacă inculpații vor face recurs. De fapt, mulți dintre ei au lipsit în timpul audierii, precum și în timpul pronunțării verdictului.

 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel