Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
O româncă stabilită în Creta: "Noi acasă vorbim limba română. Fetele trebuie să se înțeleagă cu bunicii" - VIDEO
WhatsApp
Nicoleta Ciobotar, o românca mutată în Creta în urmă cu 18 ani, spune că acasă vorbește limba română, iar fiicele sale urmează cursurile unei școli din Atena unde iau lecții de limbă și literatură română, gramatică, istorie și geografie. 
Nicoleta Ciobotar, o româncă stabilită în Creta, a povestit despre viața în cea mai mare insulă grecească (Foto: Youtube)

Mulți dintre românii stabiliți în străinătate duc cu mândrie mai departe cultura românească, iar una dintre modalitățile prin care fac asta este să continue să vorbească limba română. Așa se întâmplă și în familia Nicoletei Ciobotar, o românca mutată în Insula Creta în 2005.   

"Erau destul de mulți români în perioada aceea. Aproape la fiecare restaurant sau la două-trei magazine lucrau români în perioada aceea. Ulterior s-au mai modificat lucrurile și acum nu mai sunt atât de mulți.

Din cauza crizei care a apărut, mulți din ei au ales să lucreze în alte state. De exemplu, au mers în țările nordice, în Marea Britanie, în Olanda. 

Creta este formată din patru prefecturi. În cele patru prefecturi există români, dar puțini sunt cei care reușesc să se adune. Există o asociație în Creta pentru români, cu puțini membri. În schimb, eu am ales să-mi înscriu fetițele mele la o asociație din Atena. Este școala româncelor din Grecia și acolo păstrăm legăturile cu românii de acasă și cu românii din toată Grecia", a spus Nicoleta, în emisiunea Departe de România, difuzată pe ȘtiriDiaspora și DCNews.

"Fetițele mele vorbesc limba română"

 

Românca spune că acasă la ea se vorbește limba română.

"Fetițele mele vorbesc limba română, Noi acasă vorbim limba română pentru că am considerat că este foarte important să se înțeleagă în primul rând cu bunicii și le este mult mai ușor având ca bază limba română care este o limbă latină, să învețe și celelalte limbi, cum ar fi italiană, franceză.

Acesta a fost motivul pentru care noi am vorbit română, dar din cauza serviciu nu am putut să le aprofundez noțiunile de gramatică, care sunt un pic mai diferite față de cele de gramatica grecească și am preferat să le înscriem la o școală din Atena. La școala respectivă au în fiecare vineri au lecții de limbă și literatură, gramatică, istorie, geografie. Sunt lecții în limba română cu profesori sau învățători români", a mai precizat Nicoleta Ciobotar.

Nicoleta deține, împreună cu soțul său, magazinul Aroma Kritis din Stațiunea Hersonissos.

Vezi emisiunea completă:

 

 

---------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Educatie Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel