Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Nu-ți mai curăța urechile cu bețișoare! Care este sfatul doctorului
WhatsApp
Bețișoarele de bumbac pentru urechi, în special, pot face mai mult rău decât bine. S-ar putea să vă dea un sentiment de satisfacție și de curățenie, dar, în realitate, este un sentiment fals. Rămâi în preajmă și vei vedea toate daunele pe care le pot provoca urechilor tale.
Nu-ți mai curăța urechile cu bețișoare! Care este sfatul doctorului / Foto: Unsplash

Bețișoarele de urechi pot fi dăunătoare pentru urechea dumneavoastră internă, Iată ce spune doctorul și cum să le înlocuiți în rutina zilnică.

 

1. Bețișoarele pot provoca leziuni

 

Poate părea de necrezut, dar tampoanele de bumbac vă pot traumatiza urechea medie și, mai exact, pot provoca o ruptură de timpan. Potrivit unui studiu care a analizat leziunile urechii legate de tampoanele de bumbac, s-a constatat că aproximativ 73% dintre acestea au fost legate de curățarea urechii. Acesta este un procent mare dacă iei în considerare faptul că studiul a avut loc din 1990 până în 2010 și a studiat peste 263.000 de copii.

 

2. Bețișoarele pot împinge cerumenul mai adânc în ureche

 

Mulți oameni simt nevoia să scoată ceara din ureche, mai ales atunci când au o acumulare a acesteia. Cu toate acestea, ei nu fac decât să o împingă mai adânc în canalul auditiv și, ca urmare, ceara stă acolo în loc să se miște. În acest caz, singura soluție este să mergeți la un medic care poate îndepărta cerumenul folosind metode profesionale, care uneori pot fi incomode.

 

3. Bețișoarele de urechi pot provoca infecții

 

Una dintre cele mai benefice proprietăți ale cerumenului este aceea de a reține și de a limita dezvoltarea bacteriilor care ne intră în urechi. Aceasta acționează ca o plasă de siguranță care împiedică bacteriile să provoace daune grave. Cu toate acestea, atunci când folosim tampoane de bumbac și împingem atât ceara de ureche, cât și bacteriile mai adânc în interior, le încurajăm pe acestea din urmă să ne facă rău. În acest caz, este foarte posibil să suferim de infecții ale urechii.

 

4. De ce avem nevoie de ceara de urechi


În afară de a conține și de a scăpa de bacterii, așa cum am menționat mai sus, ceara de urechi împiedică și alte lucruri, cum ar fi gândacii și murdăria, să pătrundă în urechile noastre. Este, de asemenea, cel mai bun lubrifiant natural care împiedică urechea noastră să se usuce și să provoace mâncărimi. Și este programată să se elimine singură din ureche ori de câte ori ne apucăm de activități fizice. De fapt, se împinge singură în canalul auditiv extern, unde un simplu duș o spală.

 

5. Ce trebuie să faci dacă bețișoarele de bumbac îți provoacă durere

Dacă durerea nu este nimic grav la început și simți că este suportabilă, poți încerca să iei analgezice fără prescripție medicală și să vezi cum merge. Cu toate acestea, dacă durerea rămâne și este însoțită ulterior fie de un auz înfundat, fie de un țiuit în urechi, ar trebui să apelați la un medic. Ar putea fi vorba de o leziune mai gravă a urechii care necesită atenție și sfaturi profesionale.

 

Cum să vă curățați urechile în siguranță

 

Aceste 2 metode s-au dovedit a fi cele mai eficiente și sigure de folosit acasă:

 

1. Folosiți picături pentru urechi

Poate fi ulei pentru bebeluși, ulei mineral sau glicerină pe care îl picurați cu grijă în ureche. Toate acestea vor reuși să înmoaie ceara din ureche.

Două zile mai târziu, puteți folosi o seringă pentru a picura puțină apă caldă în ureche și să vă înclinați capul pentru a lăsa apa să iasă. Apoi, va trebui să folosiți un prosop curat pentru a curăța partea exterioară a urechii.

 

2. Folosiți un șervețel curat

Ceara de ureche este spălată de fiecare dată când intrați la duș, dar în acest fel puteți ajuta la îndepărtarea ultimelor bucățele din ea. Poți lua un șervețel uscat, îl poți tampona în puțină apă și apoi poți curăța partea exterioară a urechii.

Cu toate acestea, există unele metode de curățare fără prescripție medicală pe care ar trebui să le evitați. Iată care sunt: 

 

1. Lumânarea urechii

Cunoscută și sub numele de ear coning, această metodă este foarte populară pe internet, dar, potrivit medicilor, nu este deloc eficientă. Pe de altă parte, se poate dovedi a fi periculoasă și poate provoca chiar și arsuri ale părului tău.

 

2. Diferite obiecte

Așa cum am menționat mai sus, multe persoane folosesc capace de pixuri, chei și agrafe pentru a-și curăța urechile. Cu toate acestea, toate aceste obiecte pot rămâne blocate în urechi și pot provoca daune grave, cum ar fi perforarea timpanelor.

Ați suferit vreodată de ceva legat de utilizarea bețișoarelor de bumbac în urechi? Dacă da, ce a fost și cum ați tratat problema?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Sanatate Vezi toate articolele
pixel