Potrivit unui nou studiu, realizat în Marea Britanie, persoanele care suferă de Covid de lungă durată, după ce au fost spitalizate, sunt mai susceptibile de a avea unele leziuni ale organelor lor majore.
Cercetarea publicată în Lancet Respiratory Medicine, a fost realizată pe 256 de pacienți care au necesitat internare în momentul infectării cu Covid. Analizele efectuate cu ocazia cercetării, și în special RMN-urile, au arătat că pacienții aveau de trei ori mai multe șanse de a avea anumite anomalii în mai multe organe, inclusiv plămânii, creierul și rinichii.
La cinci luni după externare, RMN-urile efectuate la organele majore ale pacienților au arătat unele diferențe semnificative în comparație cu cele ale unui grup de 52 de persoane care nu au avut niciodată Covid. Cel mai mare impact a fost observat în plămâni, unde probele au avut de 14 ori mai multe șanse să arate anomalii.
RMN-urile au fost, de asemenea, de trei ori mai probabil să arate unele anomalii la nivelul creierului și de două ori mai probabile la rinichi, în rândul persoanelor care au avut Covid sever. Nu au existat diferențe semnificative în ceea ce privește sănătatea inimii sau a ficatului.
Cercetătorii studiului spun că au ajuns la concluzia că cei care trăiesc cu simptome long Covid au mai multe șanse să fi suferit anumite leziuni la anumite organe. De asemenea, s-a descoperit că unele simptome au coincis cu semne de afectare a organelor relevate de RMN, ca exemplu senzație de apăsare în piept și tuse cu anomalii la nivelul plămânilor, anunță bbc.com
Descoperirile fac parte dintr-un studiu mai amplu care analizează efectele pe termen lung ale Covid asupra celor care au fost spitalizați, cunoscut sub numele de studiu Phosp-Covid.
Cercetătorii cred că există o legătură cu severitatea cu care boala s-a dezvoltat la respectivii pacienți și speră că acest studiu să ajute la găsirea unor tratamente mai eficiente pentru pacienții care suferă de Covid-ul de lungă durată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News