Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Haos în spitalele din România, în urma unui atac cibernetic. Camerele de gardă sunt paralizate, serviciile medicale nu pot fi înregistrate
WhatsApp
Știre în curs de actualizare . Unitățile medicale din mai multe orașe din țară nu mai au acces la internet în urma unui atac informatic.
România se pregătește pentru război: Spitalele fac stocuri pentru a trata răniții în cazul unui conflict militar / Foto: ILUSTRATIV / Sursa: pixabay.com

Știre în curs de actualizare. Mai multe spitale din București și din țară au raportat probleme majore în urma unui aparent atac informatic.

Unitățile medicale nu mai au acces la internet în urma atacului. Medicii sunt nevoiți să lucreze offline cu sistemele informatice iar camerele de gardă sunt paralizate, informează Digi 24.

Printre cele 15 spitale, cel puțin trei sunt din București, este vorba despre Institutul Marius Nasta, Institutul Clinic Fundeni și Spitalul de Urgență Bagdasar-Arseni.  Aceste spitale au închiriat acest sistem pentru serviciile medicale de la o firmă IT al cărei server ar fi fost atacat în această dimineață. Urmează să se stabilească cum se vor face raportarea și decontarea acestor servicii, pentru că dacă nu pot fi introduse în sistem, spitalele nu vor putea obține bani de la CNAS.

Au fost afectate 15 spitale din Capitală și din țară

 

"Potrivit informațiilor disponibile până la această oră, au fost afectate 15 spitale din Capitală și din țară. Sistemele informatice ale acestor spitale sunt închiriate de la o firmă care a fost vizată de atacul cibernetic din această dimineață.

În București, au fost afectate spitalele Bagdasar-Arseni și Marius Nasta.

Problema este că medicii nu pot introduce datele pacienților în sistem și nu pot deconta banii de la Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate.

De aceea, sunt întârzieri foarte mari. Se așteaptă foarte mult la camerele de gardă, iar pacienții și-au pierdut răbdarea, în condițiile în care și în mod normal timpul de așteptare este mare.

Autoritățile fac investigații pentru a depista sursa atacului cibernetic și cine sunt autorii acestuia", informează și Antena 3 CNN.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că între 15 şi 20 de spitale din ţară şi din Bucureşti întâmpină probleme în utilizarea sistemului informatic Hipocrate.

Rafila: sunt afectate între 15 şi 20 de spitale din întreaga ţară

 

„Este adevărat. Sunt mai mult spitale care întâmpină probleme cu utilizarea unui program informatic important în funcţionarea spitalelor - se numeşte Hiprocrate. Nu ştim exact câte spitale sunt în momentul de faţă. Nu avem informaţia, dar lucrăm împreună cu Centrul Naţional de Securitate Cibernetică pentru elucidarea cauzelor şi remedierea acestora. Din informaţiile pe care le avem până în momentul de faţă este că sunt afectate între 15 şi 20 de spitale din întreaga ţară', a declarat ministrul.

„Pe măsură ce vom avea informaţii suplimentare vi le vom furniza', a spus ministrul.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului 'Bagdasar Arseni', Florin Bica, a informat că sistemul informatic a fost 'atacat'. 'Informaţia a venit de la sistemul Hipocrate care se pare ca a fost atacat şi am oprit accesul la internetul public. În momentul de faţă funcţionăm în offline. Nu am trimis bolnavi acasă şi continuăm activitatea un pic mai greoi', a susţinut medicul.

Sistemul informatic medical Hipocrate contribuie la integrarea şi interconectarea tuturor activităţilor dintr-o instituţie medicală.

Update. 18 unităţi medicale afectate de atacul cibernetic. Lista completă


* Spitalul Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri Bucureşti;
* Spitalul de Ortopedie şi Traumatologie Azuga;
* Spitalul Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" Baia Mare;
* Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă "Sf. Apostol Andrei" Constanţa;
* Institutul Oncologic "Prof. Dr. Al. Trestioreanu" Bucureşti (IOB);
* Spitalul Militar de Urgenţă "Dr. Alexandru Gafencu" Constanţa;
* Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei;
* Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte;
* Spitalul Clinic C.F. nr. 2 Bucureşti;
* Institutul Clinic Fundeni;
* Institutul Regional de Oncologie Iaşi (IRO Iaşi);
* Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău;
* Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia;
* Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara;
* Spitalul de Boli Cronice "Sf. Luca";
* Spitalul Clinic Colţea;
* Spitalul Municipal Medgidia;
* Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti. 

 

Tot luna aceasta, a avut loc un atac cibernetic la camera deputaților. Hackerii au reușit să spargă baza de date a instituției și au obținut informațiile confidențiale ale parlamentarilor.

Atacatorii au anunțat intenția de a publica inițial o parte din datele obținute și au confirmat posesia cărților de identitate prin publicarea celor ale premierului Marcel Ciolacu și ale liderului UDMR, Kelemen Hunor.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Sanatate Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel