Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Nivelurile de cortizol, "hormonul stresului", sunt indicatori cheie pentru a determina dacă o persoană va suferi de Covid pe termen lung
WhatsApp
Cortizolul, "hormonul stresului", ar putea fi în centrul misterului pe care îl reprezintă "Covidul lung" - fenomenul ciudat în care o persoană încă mai prezintă simptome ale virusului timp de luni de zile după vindecare.
Nivelurile de cortizol, "hormonul stresului", sunt indicatori cheie pentru a determina dacă o persoană va suferi de Covid pe termen lung

Cercetătorii de la Universitatea Yale au descoperit că persoanele care suferă de un caz care ar putea fi considerat 'Covid lung' generează aproximativ jumătate din cantitatea de cortizol față de colegii lor sănătoși.

Legătura exactă dintre cortizol și Covidul lung nu a fost încă găsită, dar descoperirile de la Yale ar putea deschide ușa către explicarea unei noi ipoteze pentru ceea ce cauzează misterioasa boală.

 

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor: aproximativ 8% dintre adulții americani suferă de o formă de Covid lung

 

Este aproape imposibil de spus ce șanse are o persoană să o dezvolte după infectarea cu Covid din cauza subraportării masive a cazurilor care a avut loc de la apariția variantei Omicron anul trecut.

Cercetătorii, ale căror rezultate au fost puse la dispoziție online înainte de tipărire și în așteptarea evaluării de către colegi, au adunat date de la 215 persoane. 

Din acest grup, 99 au avut un caz de Covid de lungă durată, 40 nu au avut nicio infecție COVID-19 înregistrată, în timp ce restul de 76 s-au vindecat de virus fără complicații pe termen lung, conform Daily Mail.

Vezi și: Ministerul Sănătăţii: Peste 4.600 de cazuri noi de COVID-19; rata de infectare în Capitală - 8,49

 

Cele mai frecvente simptome suferite de pacienții cu Covid lung au inclus ceață cerebrală, oboseală și probleme ale sistemului nervos

 

Ei au luat probe de sânge de la fiecare participant și au măsurat nivelurile de cortizol găsite.

Cortizolul este principalul hormon de stres al organismului. Acesta se va activa în glandele suprarenale - care se află chiar în dreptul rinichilor - și se va dispersa în tot corpul.

Odată ce o cantitate suficientă de hormon este detectată în fluxul sanguin al unei persoane, creierul va intra în stare de alertă, declanșând sentimentul pe care îl cunoaștem sub numele de "stres".

Nivelurile scăzute de cortizol au fost legate în trecut de sindromul oboselii cronice și de alte afecțiuni similare. Oboseala este, de asemenea, unul dintre cele mai notabile simptome ale Covidului îndelungat.

Echipa de cercetători de la Yale a observat că unii pacienți cu Covid lung care au fost tratați prin creșterea nivelului de cortizol au prezentat unele îmbunătățiri.

Totuși, acesta este doar începutul căutării. Acum că nivelul de cortizol a fost legat de Covid lung, cum anume să îl tratăm și care este următorul pas este dezvoltarea tratamentelor și găsirea mecanismului care determină hormonul să creeze problema.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Sanatate Vezi toate articolele
pixel