Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă: "Există diferenţe de raportare a deceselor COVID, încă de la începutul pandemiei"
WhatsApp
Există diferențe de raportare a deceselor COVID, spune ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă: „aceste diferențe au la bază birocrația și diferite tipuri de raportare utilizate de spitale”.
Ioana Mihaila - Ministrul Sanatatii

Ministrul precizează că nu ar căuta greșeli și vinovați pentru diferențele de raportare, ci s-ar concentra pe o ameliorare a procesului de raportare.

Mihăilă cere direcțiilor de sănătate publică să transmită clarificări privitoare la metodele de raportare.

„Așa cum s-a întâmplat și în alte țări, se recomandă o actualizare a numărului de decese raportate, actualizare care este nevoie să plece de la certificatele medico-legale care au cele mai elocvente date, iar aceste certificate sunt certificatele medicale constatatoare ale deceselor”, spune ministrul.

 

Ministrul Sănătăţii: "Există diferenţe de raportare a deceselor COVID"

 

Mihăilă spune, însă, că există diferențe între datele care au fost raportate în diferitele platforme: „Așa cum spune și comisia în concluziile formulate, aceste diferențe au la bază birocrația și diferite tipuri de raportare utilizate de spitale”.

Ministrul adaugă că orice încercare de a politiza evoluția pandemiei va scădea încrederea populației în modul în care a fost gestionată, așa că ar prefera să nu se facă nicio legătură politică între numărul de deces și „necazurile și nenorocirile” oamenilor.

„Diferențele de raportare au existat și există de la începutul pandemiei până în acest moment”, spune Mihăilă.

Recent, întrebată despre raportul preliminar al comisiei, Mihăilă spunea că a scos la iveală diferenţe, dar nu a vrut să spună cifre pentru că neconcordanțele erau în acel moment încă analizate. Ministrul a declarat doar că în aproximativ 1.000 de cazuri decesul a fost completat la comentarii în loc de rubrica dedicată.

Scandalul raportărilor a fost pornit de fostul ministru Vlad Voiculescu. Acesta spunea că a observat diferențe în raportările deceselor de COVID-19 în cele două baze de date în care acestea sunt transmise.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Sanatate Vezi toate articolele
31 oct 2023, 12:34
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel