Oamenii vor avea însă nevoie de reţetă de la medicul de familie pentru a se putea vaccina. Totodată, farmaciştii trebuie să urmeze un curs de o săptămână la universităţile de medicină care vor să se înscrie în program, a declarat, pentru Radio România Târgu Mureş, preşedinta Colegiului Farmaciştilor Braşov, Mirela Zamfirescu.
„Farmaciştii doar dacă doresc se scriu în acest proiect. Urmează un curs postuniversitar, iar farmacia trebuie să trimită nişte documente la minister, ca să-şi acrediteze farmacia pentru vaccinare. Farmaciile din Braşov nu pot să spun că sunt interesate foarte multe, vor fi câteva, probabil cam câte au fost şi la testare, dar farmaciştii o să facă acest curs postuniversitar pentru că ei sunt interesaţi; cursul este valabil cinci ani de zile. Nu pot să ştii în cinci ani de zile câte se vor schimba“, a explicat preşedinta Colegiului Farmaciştilor Braşov, Mirela Zamfirescu.
Cursul pentru farmaciştii care vor administra vaccinul antigripal are loc la mijlocul lunii noiembrie, menționeză Rador.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat că, pentru sezonul 2022-2023, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 1,5 milioane de doze cu posibilitatea suplimentării la nevoie. Potrivit acestuia, categoriile eligibile pentru vaccinare sunt pacienţii cu afecţiuni cronice, persoanele peste 65 de ani, gravidele şi copiii şi bătrânii din centrele de ocrotire, precum şi personalul medical, cel de îngrijire, care lucrează în aceste centre.
Ministrul Sănătății speră că în acest sezon se vor vaccina cât mai multe persoane, fiind primul an în care dozele sunt distribuite din luna septembrie.
Alexandru Rafila punctează că este primul an, începând cu anul 2001, când vaccinul antigripal este adus în luna septembrie.
„Am ţinut foarte mult la acest lucru, din două motive, ca să generăm campania de vaccinare în trimestrul al treilea, să putem să o facem încă de la începutul celui de-al treilea trimestru şi să nu mai fim puşi în situaţia care s-a repetat an de an de a trimite în teren vaccinuri la mijlocul lunii decembrie sau în luna ianuarie, ceea ce a dus la o adresabilitate scăzută, un interes scăzut al populaţiei pentru vaccinare, a creat tensiuni şi nu în ultimul rând, au rămas cantităţi importante de vaccin care nu au mai putut să fie utilizate”, spune Rafila.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News