Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Medicul Jurma, despre Omicron: Poate produce un val care va începe cu 40.000 de cazuri pe zi în Marea Britanie
WhatsApp
Medicul Octavian Jurma consideră că varianta Omicron a virusului SARS CoV-2 poate produce în Marea Britanie un val cu numeroase infectări. Informația potrivit căreia varianta provoacă forme mai ușoare ale bolii nu este o veste bună pentru români, mai spune specialistul.

Octavian Jurma a analizat modul în care varianta Omicron a înlăturat varianta Delta în Africa de Sud și în Marea Britanie. Concluzia este că Omicron poate deveni varianta dominantă în Marea Britanie în luna decembrie.

„Omicron demonstrează că poate disloca Delta aproape la fel de repede în Marea Britanie ca în Africa de Sud, deși UK are o populație cu o rată mare de imunizare după boală, dar și după vaccinare. La o rată de dublare de 3 zile, Omicron poate deveni varianta dominantă în UK în 2-3 săptămâni și produce un val care să debuteze la 40,000 de cazuri pe zi în una din cele mai vaccinate/infectate țări din lume”, anunță Jurma, pe Fcebook.

Octavian Jurma mai spune că posibilitatea ca Omicron să provoace cazuri mai ușoare ale bolii reprezintă o veste nu prea bună pentru români.

„Paradoxal, pentru România vestea că Omicron este chiar marginal mai puțin sever decât Delta nu este neapărat o veste bună pentru că asta poate îndemna politicienii să fie și mai puțin responsabili. Aceeași iluzie că valul 4 va fi mai blând în România decât valul 3 a stat la baza "strategiei" de infectare în masă din valul 4 și dezastrul care a urmat și din care încă nu am ieșit cu totul”, a explicat medicul. Analiza va continua pentru a se stabili dacă Omicron produce curbe diferite de infectare într-o populație vaccinată în comparație cu una puțin vaccinată, dacă vaccinul mai oferă o protecție la fel de ridicată și dacă varianta afectează grupe diferite de vârstă față de Delta.

 

Omicron ar putea lua locul variantei Delta ca variantă dominantă în Europa

 

 Apariţia variantei Omicron, semnalată de Africa de Sud pe 24 noiembrie şi confirmată deja într-un număr tot mai mare de ţări, a determinat guvernul de la Londra să reintroducă unele restricţii antiepidemice ridicate în vară şi să facă a treia doză de vaccin anti-COVID-19 disponibilă pentru toţi adulţii.

Această nouă variantă a coronavirusului SARS-CoV-2 provoacă îngrijorare întrucât prezintă peste 30 de mutaţii, în special în proteina Spike prin care virusul pătrunde în celulele umane. Datele preliminare sugerează că varianta Omicron are o rezistenţă sporită la vaccinurile anti-COVID-19 existente, creşte riscul de reinfectare la persoanele trecute prin boală şi se transmite mai uşor decât Delta, variantă cunoscută ca fiind foarte contagioasă.

Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a estimat  că în lunile următoare Omicron ar putea lua locul variantei Delta ca variantă dominantă în Europa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Sanatate Vezi toate articolele
31 oct 2023, 12:34
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel