Medicii din Arad avertizează că în ultima perioadă s-au înmulțit pacienții COVID, tineri, care au leziuni pulmonare grave. Unii ajung la spital cu plămânii afectați în proporție de 100%, spun medicii. Acestia adauga că este vorba despre pacienți care vin mult prea târziu la spital.
Avertismentul cadrelor medicale vine în contextul în care numărul cazurilor de infectarea a crescut în ultimele trei săptămâni și de multe ori pacienții ajung la Terapie Intensivă sau mor.
„Avem pacienți internați în terapie intensivă COVID-19, nevaccinați și cu afectare pulmonară semnificativă care - după ce testele COVID-19 devin negative - ajung pe secția de Anestezie și Terapie Intensivă I – non-COVID, pentru că sunt în continuare în stare gravă! Din păcate ne confruntăm cu situații în care plămânii sunt afectați în proporție de 100% iar viața pacientului nu mai poate fi salvată. Zilele trecute am avut un tânăr, de 24 de ani, care a stat acasă două săptămâni și a dezvoltat o astfel de complicație, pe respirație spontană, necesitând imediat ventilație și intubație mecanică, însă lupta cu virusul nu a mai putut fi câștigată”, a explicat Cristian Nicolescu, medicul șef al Secției Anestezie și Terapie Intensivă, potrivit Mediafax.
În aceste condiții, medicii îi sfătuiesc pe pacienți să vină la control încă din momentul în care se manifestă primele simptome.
„Întreaga echipă medicală a secției depune eforturi susținute și face tot ce este omenește posibil însă vă rugăm să fiți aliații noștri în lupta cu acest virus nemilos! Apelați la medic de la primele simptome pentru că un tratament corect, administrat în fază incipientă, vă poate salva viața!”, a precizat medicul Cristian Nicolescu, scrie Mediafax.
În contextul în care numărul cazurilor de infectare continuă să crească, medicii trag tot mai multe semnale de alarmă, astfel că mai mulți medici rezidenți de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara au anunțat miercuri că vor ieși pe stradă și vor merge din ușă în ușă pentru a le explica oamenilor de ce este necesar să se vaccineze împotriva Covid-19. "Nu am făcut destul. Dacă cei pe care îi tratăm astăzi în ATI-urile ocupate 100% ar fi înțeles ce să facă, de ce este importantă imunizarea, de ce este important să poarte masca și să se ferească, nu am fi ajuns în situația asta", a transmis cadrele medicale.
„Atunci când vezi secțiile de Terapie Intensivă pline cu pacienți a căror viață atârnă de un fir de păr, din cauză că refuză vaccinul sau nu cred că boala există, atunci când secțiile roșii sunt pline de pacienți cu forme medii sau grave de COVID care pur și simplu ar face orice pentru a putea respira fără a fi conectați la un aparat, pentru că acolo am ajuns, te întrebi: De ce? De ce oamenii nu vor să se vaccineze? De ce nu cred în această boală cumplită care a ucis peste 50.000 de români?
Și, în acel moment, îți dai seama că poate nu ai făcut destul. Că poate orele, și zilele, și nopțile pe care le-ai petrecut în ATI ajutându-i pe bolnavi nu au fost îndeajuns. Ai facut tot ce se putea în spital. Dar, probabil, nu aici trebuia dusă bătălia. Dacă cei pe care îi tratăm astăzi în ATI-urile ocupate 100% ar fi înțeles ce să facă, de ce este importantă imunizarea, de ce este important să poarte masca și să se ferească, nu am fi ajuns în situația asta”, spun medicii de la Spitalul Victor Babeș, potrivit Digi24.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News