Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Lege promulgată: Elevii români şcolarizaţi în străinătate, ce se întorc în ţară, cursuri de limbă română şi grupe de acomodare
WhatsApp
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, un act normativ care vizează completarea Legii educaţiei şi prevede că unităţile de învăţământ vor putea organiza grupe de acomodare pentru preşcolarii şi elevii care nu au fost înscrişi pentru o perioadă de doi ani în sistemul de învăţământ din România.

Potrivit legii promulgate, la cererea părintelui sau a reprezentantului legal al elevului care nu a fost înscris în sistemul de învăţământ din România în ultimii doi ani, inspectoratul şcolar judeţean organizează în cadrul unităţilor de învăţământ grupe de acomodare, în cadrul cărora sunt predate noţiuni de limbă, cultură românească, în conformitate cu metodologia aprobată prin ordin al ministrului Educaţiei.

Totodată, pentru organizarea şi predarea noţiunilor de limbă, cultură şi civilizaţie românească în cadrul grupelor de acomodare se pot organiza sesiuni de informare şi schimburi de bune practici cu persoanele implicate în predarea cursului de Limbă, cultură şi civilizaţie românească în statele membre UE.

În termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii, Ministerul Educaţiei va elabora normele metodologice necesare, potrivit Agerpres.

Lege promulgată: Elevii români, şcolarizaţi în străinătate ce se întorc în ţară, cursuri de limbă română şi grupe de acomodare

 

Cursurile se vor adresa copiilor care nu au fost înscriși la școală în ultimii doi ani, în România.

În cadrul grupelor de acomodare sunt predate cursuri intensive de limbă cultură și civilizație românească pe care elevii le urmează în paralel cu învățământul obligatoriu. Înscrierea în grupele de acomodare și participarea la cursuri se face pe tot parcursul anului, se precizează în proiect.

“La cererea părintelui/reprezentantului legal al elevului care nu a fost înscris în sistemul de învăţământ din România în ultimii doi ani, Inspectoratul şcolar judeţean/Inspectoratul şcolar al Municipiului Bucureşti organizează în cadrul unităţilor de învăţământ grupe de acomodare, în cadrul cărora sunt predate noţiuni de limbă, cultură românească, în conformitate cu metodologia aprobată prin ordin al ministrului educaţiei”, prevede proiectul adoptat.

De asemenea, pentru organizarea şi predarea noţiunilor de limbă, cultură şi civilizaţie românească în cadrul grupelor de acomodare, se pot organiza sesiuni de informare şi schimburi de bune practici cu persoanele implicate în predarea cursului de Limbă, cultură şi civilizaţie românească, potrivit Hotărârii Guvernului nr. 454/2008 pentru aprobarea Proiectului Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului privind predarea cursului de Limbă, cultură şi civilizaţie românească în unităţi de învăţământ din state membre ale Uniunii Europene.

Lucrezi în străinătate și plănuiești să te întorci în țară? Iată cum înscrii copilul în învățământul românesc

 

Românii din străinătate care plănuiesc să revină în țară și care vor să-și înscrie copii în sistemul de învățământ românesc trebuie să urmeze o serie de pași.

Tot mai mulți români care au plecat să lucreze în străinătate în urmă cu mulți ani plănuiesc să revină în țară. O parte dintre aceștia au copiii de vârstă școlară sau de grădiniță, așa că tranziția poate fi uneori dificilă.

Citește mai departe un scurt ghid despre înscrierea copilului în sistemul de învațământ din România.   

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Educatie Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel