Ieri dimineață, la Palatul justiției din Roma, judecătorul de cameră preliminară din Veneția a dispus un probatoriu pentru a stabili dacă moartea pacientei ar putea fi în vreun fel consecința vreunei erori sau întârzieri în îngrijirea care i-a fost acordată în 2018, când a fost internată în camera de urgență a spitalului All'Angelo.
Judecătorul de cameră preliminară a încredințat această sarcină doctorului Stefano Kusstatscher, specialist în medicină legală, medicină internă și gastroenterologie; avocații apărării medicilor au desemnat la rândul lor un expert de încredere pentru a urmări activitatea de investigație, la fel ca și rudele victimei, asistate de avocata Paola Loprieno. Operațiunile vor începe în septembrie: audierea pentru a discuta rezultatele raportului de expertiză este stabilită pentru 14 decembrie, potrivit Il Gazzettino.
Avocata rudelor româncei a fost cea care a depus o plângere încă de când Rodica Duca era încă în comă. Avocatul a reconstituit desfășurarea evenimentelor, cerând procuraturii să facă lumină deplină asupra îngrijirii acordate femeii de 51 de ani. În urma decesului, procurorul a ordonat o primă expertiză medico-legală, care a concluzionat cu cauza morții: atac de cord.
Parchetul a cerut apoi arhivarea dosarului, la care avocatul familiei româncei s-a opus, precizând că niciodată nu au fost contestate cauzele decesului: de verificat, dacă era cazul, era comportamentul anterior al personalului medical și eventuala legătură de cauzalitate cu decesul. Prin urmare, judecătorul de cameră preliminară a dispus noi investigații, care vor consta într-o nouă expertiză medico-legală comandată ieri.
Plângerea subliniază că Rodica Duca a fost găsită fără viață acasă de către vecini în iunie 2018, care au chemat o ambulanță. Femeia, deși nu se putea ține pe picioare, a fost luată cu ambulanța la spital și înregistrată în sistem sub cod verde.
Șapte ore mai târziu, codul a devenit roșu: în acest timp, potrivit rechizitoriului, se pare că nimeni nu s-a ocupat de pacientă, care a fost găsită mai târziu cu o perfuzie pe o targă parcată pe un coridor. Însoțitorului, care ajunsese între timp la spital, i s-a spus că Rodica plecase de bună voie din spital.
Admisă ca pacient cu cod roșu, femeia de 51 de ani a rămas la spitalul Angel timp de o săptămână, până când a suferit un atac de cord care a băgat-o în comă.
Decesul a survenit un an mai târziu: între timp, pacienta a fost transferată pentru scurt timp la spitalul din Chioggia și apoi la Veneția, unde a murit la 3 iunie 2019. Acum cuvântul îi revine expertului desemnat de instanță pentru a stabili cine a fost responsabil de moartea româncei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News