Timp de trei ani, o femeie de origine română, aflată în Italia de peste zece ani și care locuiește de ceva vreme la Rimini, nu a putut să-și vadă copiii, un băiat și o fată, după ce au fost încredințați serviciilor sociale.
Pentru Parchetul Rimini, doi manageri ai Ausl Romagna - unul de la Serviciul pentru Protecția Copilului și celălalt de la Serviciul Social Răspunderea Părintelui - vor trebui să răspundă pentru infracțiunea de neexecutare intenționată a unei hotărâri judecătorești deoarece au separat forțat copiii de mama lor.
Șeful Serviciului pentru Protecția Copilului este acuzat și de defăimare a cuplului căruia cei doi copii i-au fost plasați în plasament. Practic, cei doi directori inculpați ar fi dispus întreruperea totală a relațiilor dintre mamă și copii după ce ar fi întocmit un proces-verbal la Judecătorie în care, contrar adevărului, femeia a fost „nepotrivită” să întâlnească copii, susține procurorul Davide Ercolani.
Tânăra sosise din Italia în România în urmă cu un deceniu, împreună cu fiul ei de 2 ani, în timp ce era însărcinată cu al doilea copil, o fetiță. A fost primită într-o structură protejată a unei asociații catolice, unde a rămas doi ani, apoi aceeași asociație a raportat situația la serviciile sociale.
În 2013 și 2014 toți au fost îngrijiți de serviciile sociale și copiii au fost încredințați unui cuplu. În 2015 cei doi manageri au decis să suspende întâlnirile supravegheate dintre copii și mama româncă acuzând-o că nu respectă regulile întâlnirilor. Pentru cei doi asistenți sociali, mama nu era potrivită pentru a-i întâlni pe copii și au formulat o plângere pentru maltratare în familie care venea de la aceleași servicii sociale.
În 2016, însă, plângerea a fost respinsă de Parchetul din Rimini pe motiv că "fapta nu există". Plângerea a fost lansată în urma unui raport al unui medic pediatru conform căruia mama i-a însoțit în timpul întâlnirilor pentru a vedea „un spectacol de bărbați goi”. Cu toate acestea, acuzația a fost în scurt timp respinsă. Presupusul spectacol obscen s-a dovedit un spectacol al unui grup de dansatori de samba brazilieni, neinterzis minorilor și copiilor.
Dar din ce episod derivă acuzația? După plasarea copiilor într-o familie de plasament decisă la discreția lor de către manageri, asistenții maternali au raportat că copiii plâng, iar băiatul a avut reacții psihosomatice pentru că doreau să se întoarcă la mama lor. Prin urmare, managerii au decis să suspende ședințele, raportând instanței că disconfortul lor se datorează comportamentului mamei lor.
La întâlnirile supravegheate cu copiii, românca le-ar fi provocat, în special la băiat, manifestări de disconfort, precum tulburări de alimentație, refuzul alimentației, enurezis nocturn, scrâșnirea dinților, coșmaruri. În raport se precizează că comportamentul copiilor s-a datorat atitudinii mamei lor, însă potrivit Parchetului aceștia nu denotă decât o situație puternică de stres cauzată de absența părintelui firesc. Ulterior, și copiii au fost scoși de la asistenții maternali și plasați într-o instituție. De aici și plângerea lor care a dus la urmărirea penală.
Tânăra mamă româncă a copiilor este apărată de avocații Andrea și Salvatore Di Grazia, cu colaborarea medicului Camillo Valgimigli, medic neuropsihiatru, în timp ce cei doi asistenți sociali de avocatul Luca Ventaloro. În timp ce acesta din urmă este convins „de nevinovăția celor doi clienți”, avocații Di Grazia își amintesc ce s-a întâmplat la Bibbiano. Ecoul acelui caz care i-a văzut pe psihologi și asistenți sociali implicați în atâtea cazuri de „justiție malefică” la sfârșitul unei anchete conduse de procurori și judecători curajoși care nu s-a stins încă.
Cazul Bibbiano este investigaţa cu numele „Îngeri şi Demoni”, unde poliţia italiană a arestat până acum 18 persoane, printre care şi primarul oraşului Bibbiano din nordul Italiei, mai mulţi politicieni, doctori, asistenţi sociali şi psihologi. Aceştia sunt acuzaţi că au fabricat rapoarte false prin care au putut să ia mai mulţi copii din familii dezavantaje din punct de vedere economic în custodie, iar apoi i-au spălat pe aceştia pe creier pentru a-i putea îndepărta permanent din familiile lor. Metodele folosite de aceştia includeau folosirea de scurte electroşocuri, pe care le numeau „mici maşini de memorie”, sesiuni de psihoterapie prin care îi convingeau că au fost părăsiţi de familiile lor şi piese de teatru jucate de asistenţi sociali în care părinţii lor erau portretizaţi ca monştri care încercau să-i rănească. De asemenea, poliţiştii au găsit un număr semnificativ de scrisori şi cadouri trimise de părinţi, dar care nu au ajuns niciodată la copiii lor.
Autorităţile italiene au declarat că sistemul pus în funcţiune „încerca să pară un model de îngrijire a minorilor abuzaţi, dar în realitate era o afacere ilegală şi dăunătoare acestora”. În urma acestor tratamente, copiii erau luaţi definitiv din familiile lor şi daţi spre adopţie. Printre părinţii adoptivi se numără persoane cu tulburări psihice şi părinţi ai căror copii s-au sinucis. Cel puţin doi dintre copiii daţi spre adopţie, arată presa italiană citată de The Independent, au fost abuzaţi sexual de noii părinţi. Cei arestaţi până acum sunt acuzaţi de o lungă listă de infracţiuni, de la abuz al minorilor la fraudă, delapidare şi fabricare de dovezi.
------------------------------------
Dragi cititori, pagina de Facebook a site-ului ȘtiriDiaspora întâmpină probleme din cauza unor restricții abuzive care ne limitează impactul, iar astfel nu mai putem ajunge la dumneavoastră. Dacă doriți să fiți în continuare la curent cu cele mai importante știri și evenimente din Diaspora, vă rugăm să urmăriți și noua pagină a site-ului nostru: https://www.facebook.com/stiridiasporaexclusiv
Vă mulțumim ca sunteți alături de noi,
Echipa ȘtiriDiaspora
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News