În Italia, 71% din populaţia adultă este complet vaccinată împotriva COVID-19. Cu toate acestea, micul nucleu anti-vaccinare este unul destul de dur şi foarte vocal, fiind îmbrăţişat inclusiv de cetăţeni români aflaţi la muncă în peninsulă. La Milano, un român de 20 de ani a fost arestat sâmbătă în timp ce încerca să atace sediul unui sindicat la capătul unui protest neautorizat, informează Adevărul. Mai multe filmuleţe apărute pe internet arată cum persoane purtând steagul României luptă cu forţele de ordine.
În Italia, certificatul verde este obligatoriu la muncă începând de vineri. Sectorul transporturilor urmează să fie afectat, cel puţin o perioadă, de această măsură. Până la 30% dintre cei 900.000 de şoferi, curieri şi angajaţi ai depozitelor nu sunt vaccinaţi în Italia. Până la trei milioane de italieni riscă să nu poată avea acces la locul de muncă.
Guvernul italian vrea ca, prin introducerea obligativităţii certificatului sanitar, să îi determine pe italienii refractari să se imunizeze anti-COVID-19.
Premierul Mario Draghi speră să limiteze astfel riscul unor focare epidemice şi să evite noi carantine în Italia, una dintre cele mai dur afectate ţări europene de pandemie, cu peste 130.000 de morţi de COVID-19, al cărei PIB s-a contractat cu 8,9% în 2020.
Lansat în decembrie anul trecut, programul de vaccinare anti-COVID-19 a menţinut infectările la un nivel scăzut, ceea ce i-a permis Italiei să înregistreze o creştere economică de 5,8% anul acesta, potrivit ultimelor previziuni ale FMI.
Sindicatele preferă obligativitatea vaccinării, pentru ca salariaţii nevaccinaţi să nu suporte costul testelor COVID-19, plafonat la 15 euro.
„Certificatul verde reprezintă în prezent singurul instrument în măsură să securizeze locul de muncă”, a declarat pentru RAI 1 directorul patronatelor Carlo Bonomi.
Personalul de îngrijire din Italia va fi nevoit să dispună de certificatul verde pentru a-şi continua activitatea, obligativitatea fiind chiar şi pentru cei care lucrează în casa angajatorului, relatează Corriere della Sera.
Guvernul italian a precizat că certificatul verde, care confirmă imunizarea anti-COVID-19 în principal prin vaccinare, este obligatoriu şi pentru cei care fac muncă casnică, inclusiv pentru cei care locuiesc în casa angajatorului.
„Fără certificat verde pleacă acasă”, scrie Corriere della Sera, referindu-se la angajaţii din ţări din estul Europei, unde curentul anti-vaccinare este destul de puternic.
În cazul nerespectării deciziei, angajatorii riscă amenzi cuprinse între 400 şi 1.000 de euro, iar angajaţii între 600 şi 1.500 de euro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News