S-au prefăcut că sunt surzi și muți și au reușit să obțină bani de la turiști pentru „a construi un centru internațional dedicat asistenței persoanelor surde, a persoanelor cu dizabilități și a copiilor săraci”. 17 escroci, toți de naționalitate română, au fost arestați, identificați și fotografiați în ultimele săptămâni de poliția locală Caorle, un orășel situat pe coasta Mării Adriatice, făcând parte din provincia Veneția, Italia.
Datorită unei serii de operațiuni, inclusiv în civil și datorită utilizării echipamentelor disponibile, inclusiv a dispozitivelor de citire a plăcuțelor de înmatriculare ale sistemului de supraveghere video, ofițerii au depus 12 procese verbale pentru „încălcarea reglementărilor de securitate urbană privind interzicerea colectării semnăturilor și a fondurilor, care prevede o pedeapsă de 50 de euro, sechestrul de bani și materiale”.
Falșii surdo-muți români, profitând de generozitatea numeroșilor turiști prezenți în oraș, au cerut bani pentru construirea unui centru de asistență medicală și, pentru a face înșelătoria mai credibilă, s-au prefăcut membri ai asociației Handicap International. Din nou pentru a ascunde escrocheria, falșii surdo-muți români au înaintat trecătorilor formulare, scrise în italiană și germană, pentru a fi completate și semnate, de multe ori cu stilouri de cerneală care dispare. Toți românii care au participat la această escrocherie au fost expulzați din oraș.
De asemenea, împotriva a trei falși surdomuți au fost depuse plângeri la autoritățile judiciare pentru hărțuirea cerșetorie, infracțiune a codului penal.
Comandantul poliției locale din Caorle, Armando Stefanutto, a subliniat că pentru a face mai eficientă reprimarea și prevenirea acestui tip de escrocherie este necesară colaborarea cu victimele înșelăciunii.
„Este esențial ca cetăţenii şi turiştii să raporteze. Este un fenomen criminal care, din păcate, nu este ușor de eradicat”, explică primarul orașului Caorle, Marco Sarto. „Cu toate acestea, o contracarăm cu toate resursele disponibile. Vreau să lansez un apel către rezidenți și turiști: nu vă lăsați abordați de acești subiecți și semnalați întotdeauna prezența lor la poliția locală sau carabinieri și depuneți plângere împotriva acestei infracțiuni”.
Acesta este „un fenomen care se răspândește cu repeziciune în toate stațiunile turistice. În Veneția sunt organizați în bande și au reacții violente cu cei care încearcă să li se opună sau să-i alunge, atât de mult încât au atacat atât un paroh și l-au amenințat cu faptul că știu unde locuiește”, mai spune primarul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News