Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Istoria Comunismului în România devine disciplină obligatorie la liceu
WhatsApp
Istoria Comunismului în România devine disciplină obligatorie la liceu.

„Istoria Comunismului în România” va deveni disciplină obligatorie pentru liceu, aceasta fiind inclusă în proiectul Legii învățământului preuniversitar, a anunțat vineri deputatul Alexandru Muraru.

„Propunerea, făcută în calitate de Reprezentant Special al Guvernului României pentru promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și a Xenofobiei, în vederea introducerii 'Istoriei Comunismului în România' ca disciplină obligatorie pentru liceu, a fost cuprinsă în proiectul Legii învățământului preuniversitar 'România Educată'. Am lansat această inițiativă în cadrul Forumului Educației la Iași 2022, atunci când am subliniat faptul că generațiile de mâine trebuie educate în spiritual democrației, valorilor libertății și combaterii formelor de falsificare a istoriei”, susține Alexandru Muraru într-un comunicat citat de Mediafax.

Manualele vor fi elaborate de Ministerul Educației, însă cu ajutorul altor instituții 

 

Conform acestuia, propunerea este susținută de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, care va avea un rol în armonizarea materiei în programa școlară.

Potrivit proiectului de lege, programa școlară, manualele, materialele didactice și metodologiile specifice pentru disciplina „Istoria Comunismului în România" se elaborează de către Ministerul Educației, în colaborare cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, folosind și expertiza altor instituții precum Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, institutele Academiei Române care derulează programe de cercetare a comunismului în România și Centrul Internațional de Studii asupra Comunismului (Academia Civică).

„Printr-o ofertă educațională flexibilă și ancorată în realitate, este important să pregătim nu doar oameni pentru piața muncii ci buni cetățeni într-o democrație puternică. După trei decenii de la prăbușirea comunismului, generațiile de mâine trebuie educate în spiritul democrației, valorilor libertății și combaterii formelor de falsificare a istoriei. Avem această datorie în fața unui context social în care mesajele de ură și propaganda negaționistă nasc nostalgii față de regimul comunist criminal și ilegitim. Viitorii cetățeni și lideri trebuie să dobândească o formă de reziliență solidă, iar discipline ca aceasta, precum și vor crea conștiința civică necesară pentru a respinge prejudecățile istorice, propaganda distorsionărilor false, germenii discriminării și nostalgiile regimurilor totalitare”, a adăugat deputatul.

Conform acestuia, astăzi, tot mai mulți cetățeni români riscă să cadă victime narațiunii antieuropene și antidemocratice, fenomen exploatat pe valul emoțional al unui război dus la granița României în care democrația se apără cu viața în fața totalitarismului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Educatie Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel