Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Iaşi: Intervenţii cu ajutorul tehnologiei Gamma Knife, la Spitalul de Neurochirurgie; 8 operaţii în această săptămână
WhatsApp
Opt pacienţi cu patologii diverse au fost operaţi cu ajutorul tehnologiei Gamma Knife, în această săptămână, la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi.

"Începând din această săptămână efectuăm terapie prin iradiere cu aparatură Gamma Knife, care salvează vieţi omeneşti. De la începutul săptămânii până astăzi au beneficiat de acest tratament opt pacienţi care aveau patologii diverse, în general leziuni ale creierului care erau imposibil sau foarte dificil de operat şi tratat prin alte metode. Toţi pacienţii au evoluţie bună, au fost deja externaţi, urmează să revină la control în perioada următoare", a declarat dr. Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie.

 

Primul pacient care a beneficiat de o astfel de intervenţie are 50 de ani, iar tratamentul a avut efect



Potrivit acestuia, primul pacient care a beneficiat de o astfel de intervenţie este un bărbat de 50 de ani, care a fost diagnosticat cu meningiom, o tumoră dezvoltată la nivelul meningelui.

"Tumora era situată printr-un loc al creierului prin care trec o multitudine de nervi cranieni, inclusiv nervul care determină ceea ce se numeşte diplopie (vederea dublă - n.r). De aceea s-a decis o iradiere stereotactică Gamma Knife, fracţionată în doze de 5 zile, pe mască. Adică, pacientul a primit o doză de patru ori pe zi. După două şedinţe de iradiere diplopia a dispărut, ceea ce înseamnă că tratamentul a avut efect. Aşteptăm ca la acest pacient pe parcursul a 6 luni - 1 an această tumoră să fie staţionară sau să regreseze ca dimensiuni şi, de ce nu, chiar să şi dispară", a explicat dr. Lucian Eva.

Și ceilalţi pacienţi operaţi prin acest procedeu, cu patologii diverse, sunt într-o stare foarte bună

"Majoritatea pacienţilor au plecat acasă după prima şedinţă de iradiere. La unii dintre ei a fost o simplă şedinţă", a arătat dr. Lucian Eva.

Potrivit medicului, această terapie stereotactică poate remedia o multitudine de leziuni localizate la nivelul creierului.

"Că sunt cancere, că sunt tumori benigne, acestea pot fi rezolvate cu terapia stereotactică. Vă dau exemplu cunoscut atât în literatura de specialitate, cât şi pentru oamenii obişnuiţi, vorbim de neurinomul de nerv acustic. Este o indicaţie de elecţie pentru un asemenea tip de iradiere. Practic nu se mai operează, se iradiază. Deci nu doare, nu curge sânge. De obicei se face o singură şedinţă, fără ca pacientul să stea internat, şi are rezultate foarte bune. Asta înseamnă că se controlează creşterea tumorală, scade în dimensiuni tumora printr-un control seriat pe parcursul câtorva luni. Mai mult decât atât, complicaţia redutabilă a acestei patologii, cel puţin în chirurgia clasică, este paralizia de nerv facial, paralizie care apare în 20% din cazuri. Ei bine, în urma unei astfel de intervenţii o astfel de paralizie apare în 1% din cazuri", a spus dr. Lucian Eva.

Tot cu ajutorul Gamma Knife se pot opera multe patologii de cancer cerebral

 

"Spre exemplu, metastazele cerebrale, care sunt secundare unor cancere localizate în diferite organe ale corpului. Cu această tehnologie fiecare tumoră, fiecare metastază se iradiază ţintit. Putem iradia peste 20 de metastaze o dată sau fiecare în parte", a explicat dr. Lucian Eva.

De asemenea, multe alte patologii pot fi vindecate la Spitalul de Neurochirurgie cu ajutorul tehnologiei Gamma Knife.

"Nevralgiile de trigemen, durerile acelea incredibile ale pacienţilor, malformaţiile artero-venoase sunt alte patologii care pot fi tratate cu această tehnologie", a adăugat medicul.

Astfel de tratamente sunt acordate gratuit de medicii de la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi persoanelor care au asigurare medicală, pentru cei neasiguraţi, care nu au patologie care să poată fie decontată prin Casa de Asigurări de Sănătate, vor fi stabilite tarife rezonabile. Aici pot fi trataţi şi cei din spaţiul dinafara Comunităţii Europene, precum Republica Moldova sau Ucraina.

 

În România sunt aproximativ 7.600 de pacienţi care ar putea fi trataţi cu ajutorul acestei tehnologii



"Aparatura a costat 5,3 milioane de euro şi este cea mai nouă generaţie din Europa. Ne bucurăm să fim beneficiarii unei astfel de tehnologii care a fost achiziţionată cu sprijinul Consiliului Judeţean, cât şi din fonduri proprii. Îi asigurăm pe toţi pacienţii care se vor adresa spitalului că în limita şi posibilităţile noastre vor beneficia în timp util de acest tratament", a mai declarat dr. Lucian Eva.

Până acum, anual erau trataţi 500 de pacienţi la Bucureşti. Medicii de la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi estimează că la această unitate medicală vor fi trataţi anual 1.000 de pacienţi. Deja pe listele de aşteptare sunt 100 de persoane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Sanatate Vezi toate articolele
31 oct 2023, 12:34
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel