Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Guvernul va aproba exceptarea de la plata tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale
WhatsApp
Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de miercuri, printr-o ordonanţă de urgenţă, exceptarea de la plata tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România pentru efectuarea de misiuni umanitare pe teritoriul României în scop umanitar, pe baza solicitării prealabile desfăşurării acestora, transmise de Ministerul Afacerilor Interne, prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.
Guvernul României, mesaj după scandalul izbucnit între familia Șoșoacă și o jurnalistă din Italia: „Inacceptabil acest incident”

Astfel, se va adopta proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru completarea OG nr.15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România.

În şedinţă va fi supus aprobării şi un proiect de ordonanţă de urgenţă privind modificarea şi completarea Legii nr. 219/2015 privind economia socială.

Potrivit notei de fundamentare, prin proiectul de OUG se propune, între altele: "completarea obiectului de reglementare al legii; redefinirea domeniului economiei sociale; completarea categoriilor de persoane juridice care pot fi întreprinderi sociale; completarea principiilor care stau la baza economiei sociale cu principiul privind procesul decizional transparent şi responsabil în interesul colectivităţii pe care o deserveşte; actualizarea rolului economiei sociale în: dezvoltarea comunităţilor locale,crearea de locuri de muncă, dezvoltarea incluziunii şi coeziunii sociale,tranziţia către economia circulară şi inovarea socială, implicarea persoanelor din grupul vulnerabil în activităţi cu caracter social şi/sau activităţi economice, accesul persoanelor din grupul vulnerabil la resursele şi serviciile comunităţii".

 

Proiectul conține și programe de interes naţional pentru dezvoltarea serviciilor sociale pentru persoanele vârstnice


Pe agenda reuniunii guvernamentale figurează şi un proiect de hotărâre privind aprobarea unor programe de interes naţional pentru dezvoltarea serviciilor sociale pentru persoanele vârstnice. Prin proiectul de hotărâre se propune derularea mai multor programe de interes naţional, pentru înfiinţarea unui număr de 100 de centre de servicii sociale pentru un număr estimat de 5.400 de persoane vârstnice.

Executivul urmează să aprobe, prin proiect de hotărâre, şi Strategia naţională privind incluziunea socială şi reducerea sărăciei pentru perioada 2022-2027 şi a Planului de acţiune pentru perioada 2022-2027.

"Obiectivul general al strategiei este reducerea cu cel puţin 7%, faţă de anul 2020, a numărului de persoane expuse riscului de sărăcie sau excluziune socială, până în anul 2027.

Conform datelor Eurostat publicate la data de 4 ianuarie 2021, indicatorul AROPE, procentul persoanelor aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială în 2019 înregistra valoarea de 31,2%, reprezentând un număr de 6.073 mii persoane faţă de 44,2% în anul 2008, reprezentând un număr de 9.115 mii persoane.

Strategia abordează măsurile de combatere a sărăciei, dreptul la asistenţă socială, accesul la servicii de interes public general, oportunitate de participare socială şi economică a grupurilor vulnerabile, din perspectiva respectării drepturilor omului şi prevede inclusiv măsuri de redresare şi rezilienţă în sistemul de servicii sociale în contextul pandemiei COVID-19 sau a altor situaţii speciale. (...)

Principala resursă financiară pentru implementarea acesteia o reprezintă fondurile europene, în special POIDS, dar şi investiţii din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă", conform notei de fundamentare.

 

Urmează să se decidă și înfiinţarea Spitalului "George Emil Palade" din Târgu Mureş


Un alt proiect de hotărâre supus adoptării în Guvern vizează domeniile şi programele de studii universitare de master acreditate şi numărul maxim de studenţi ce pot fi şcolarizaţi în anul universitar 2022 - 2023.

Tot printr-un proiect de hotărâre Executivul urmează să decidă cu privire la înfiinţarea Spitalului "George Emil Palade", unitate sanitară cu paturi în subordinea Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie "George Emil Palade" din Târgu Mureş.

"Prin înfiinţarea acestui nou spital se urmăreşte realizarea unor servicii medicale moderne. Serviciile care vor fi puse la dispoziţia populaţiei de către Spitalul "George Emil Palade" vin să completeze oferta de servicii medicale oferite de spitalele publice din judeţul Mureş, mai ales în domenii medicale care sunt deficitare în spitalele publice din Târgu Mureş.

Dar şi la nivel naţional, precum şi în cele care sunt de înaltă tehnologie: chirurgia minim invazivă şi chirurgia robotică, chirurgia de transplant, ginecologia oncologică, neurologia recuperatorie, cardiologia minim invazivă, radiologia şi imagistica, nefrologia şi dializa, gastroenterologia minim invazivă diagnostică şi terapeutică. Aceste domenii vor deveni şi elemente de suport pentru instruirea studenţilor şi a rezidenţilor", se arată în nota de fundamentare a proiectului.

 

Guvernul trebuie să aprobe și propuneri din domeniul judiciar și Covid-19Guvernul va aproba, prin hotărâre, şi Strategia de Dezvoltare a Sistemului Judiciar 2022-2025 şi a Planului de acţiune aferent acesteia.

În aceeaşi şedinţă, Executivul va adopta şi un memorandum având ca temă încadrarea schemei de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii întreprinderilor care îşi focalizează producţia în mediul rural şi urban mic în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19 prin Programul RURAL INVEST în politicile economico-bugetare şi financiare ale statului român.

Guvernul va decide şi cu privire la un memorandum care vizează aprobarea negocierii şi semnării contractului de finanţare dintre Guvernul României, reprezentat de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi Banca Europeană de Investiţii privind Fondul de Fonduri pentru digitalizare, acţiune climatică şi alte domenii de interes, finanţat din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Educatie Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
30 noi 2023, 11:33
RadioDCNews.ro
28 noi 2023, 11:12
DCBusiness.ro
30 noi 2023, 11:33
ParintiSiPitici.ro
30 noi 2023, 14:22
Spectacola.ro
29 noi 2023, 14:01
DCMedical.ro
30 noi 2023, 09:24
DCNews.ro
30 noi 2023, 09:41
Spectacola.ro
29 noi 2023, 14:01
DefenseRomania.ro
15 noi 2023, 18:37
RadioDCNews.ro
28 noi 2023, 11:12
DCNews.ro
30 noi 2023, 09:41
Astrosens.ro
30 noi 2023, 07:08
DefenseRomania.ro
15 noi 2023, 18:37
ParintiSiPitici.ro
30 noi 2023, 14:22
DCMedical.ro
30 noi 2023, 09:24
Astrosens.ro
30 noi 2023, 07:08