”Proiectul de lege privind expulzările şi returnările provoacă serioase îngrijorări”, a tras un semnal de alarmă comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatovic, într-o scrisoare trimisă parlamentului de la Atena, transmite Agerpres.
Ministerul Migraţiilor supune vineri parlamentului proiectul de lege vizând accelerarea expulzărilor de migranţi.
Textul prevede că poliţia va putea ordona mai rapid expulzarea migranţilor intraţi ilegal şi fără documente, dacă nu solicită azil sau dacă cererea le este respinsă. Guvernul elen a justificat înăsprirea legislaţiei prin necesitatea de a proteja frontierele în contextul temerilor legate de un nou val de refugiaţi din Afganistan.
”Grecia nu va accepta, cum a făcut-o în perioada 2015-2019, să fie poarta de intrare spre Europa pentru fluxurile de imigraţie ilegală”, a declarat ministrul migraţiilor, Notis Mitarachi, la începutul săptămânii, când a prezentat proiectul de lege.
În scrisoare, comisarul Dunja Mijatovic a făcut apel de asemenea să fie retras articolul 40 din proiect, care introduce ”restricţii pentru activităţile societăţii civile şi le-ar pune sub competenţa pazei de coastă greceşti”.
Legea ”ar pune piedici serioase muncii de salvare efectuate pe mare de ONG-uri şi capacităţilor lor de supraveghere a drepturilor omului în Marea Egee”, a explicat Dunja Mijatovic.
Textul mai prevede amenzi şi sancţiuni severe pentru ONG-urile care nu se vor adresa autorităţilor şi pazei de coastă pentru a-şi efectua activităţile.
Aceste ONG-uri joacă totuşi un rol determinant în protejarea drepturilor migranţilor în documentarea expulzărilor sau a altor încălcări potenţiale ale acestor drepturi, a amintit Dunja Mijatovic.
În scrisoare, comisarul pentru drepturile omului i-a îndemnat pe deputaţii greci să se asigure că legea va respecta obligaţiile asumate de Atena în baza Convenţiei Europene a Drepturilor Omului şi a Convenţiei de la Geneva.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News