Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Franța. Șoferi români de TIR, avere de aproape 5 milioane de euro: „Cifre care te amețesc!”. Metoda „nedemnă” prin care au acționat
WhatsApp
21 de persoane, printre care și români, sunt suspectate că ar fi participat la o rețea de contrabandiști migranți între Franța și Anglia. Ieri au fost solicitate sentințe de până la opt ani de închisoare împotriva lor, la Lille, în nordul Franței.
Franța. Șoferi ROMÂNI de TIR, avere de aproape 5 MILIOANE de EURO: „Cifre care te amețesc!”. Metoda „NEDEMNĂ” prin care au acționat

Cei 21 de inculpați sunt suspectați că ar fi participat la o vastă rețea de contrabandiști care au organizat transportul ilegal al migranților cu camionul între Franța și Anglia între 2016 și 2019. În total, 24 de persoane urmau să fie judecate, însă trei dintre ele vor fi aduse în fața magistraților mai târziu.

Ancheta a început odată cu arestarea, în august 2018, a unui șofer român de camioan în portul Calais după descoperirea a trei migranți kurzi ascunși în cabină, în cufărele de sub dana.

 

Opt ani de închisoare și o amendă de 100.000 de euro

 

Utilizarea liniilor telefonice a făcut posibilă urmărirea a mai multor români și numere de telefon britanice situate în vecinătatea Grande-Synthé (nord) și la presupușii sponsori ai rețelei: Silviu B., domiciliat în România, care va fi judecat în noiembrie, și Goujat N., domiciliat în Marea Britanie, care a apărut de luni în fața magistraților.

Procurorul Candice Allodiale a cerut împotriva acestuia din urmă, opt ani de închisoare, 100.000 de euro amendă și interzicerea definitivă de pe teritoriul Franței pentru „ajutor la intrarea și șederea într-un grup organizat” și „spălare de bani”.

Pentru procuror, care a descris o persoană care a acționat „numai prin atracție de profit”, Goujat N. a participat „la contrabanda de migranți ignorând în același timp condițiile nedemne în care erau transportați acești oameni”.

 

Între 11.700 și 14.000 de euro 

 

În timpul anchetei, exploatarea instituită de sistemul de justiție pe mai multe linii a făcut posibilă numărarea a 259 de pasaje, inclusiv 167 traversate cu succes, făcând posibilă estimarea numărului de migranți care au ajuns în Anglia la 327.

Ancheta a scos la iveală și prețurile traversărilor: de la 10.000 la 12.000 de lire sterline (11.700 la 14.000 de euro) per adult, puțin mai puțin pentru un copil.

Șoferii puteau transporta între una și patru persoane, de cele mai multe ori din portul Calais, uneori din Dunkerque și chiar Bruges și Rotterdam. În total, aproximativ 4 milioane de lire sterline (4,7 milioane de euro) ar fi fost generate în total de acest trafic.

„Cifre care te amețesc, dar în spate, există și o realitate umană: oameni transportați în mod sincer nevrednic, periculos, moduri de transport inumane”, a spus procurorul.

 

20 de inculpați

 

Au fost dispuse sentințe de doi până la opt ani de închisoare și amenzi de la 10.000 la 100.000 de euro împotriva a 20 de inculpați - presupuși organizatori de rețele, manageri de companii de transport, șoferi sau chiar curieri.

Patru ani de închisoare și o amendă de 20.000 de euro au primit și soția lui Silviu B., în special pentru că a ascuns sume mari în numerar.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
pixel