Pragul de 150.000 de decese legate de Covid-19 a fost depășit vineri în Franța, unde epidemia face ravagii de la începutul anului 2020, pe fondul unei creșteri puternice a numărului de infecții, potrivit cifrelor publicate de Institutul de Sănătate Publică și preluate de cotidianul LeFigaro.
74 de persoane au murit în spital din cauza bolii în ultimele 24 de ore, iar numărul deceselor a depășit 150.000 (150.017, dintre care peste 121.000 în spital). Pragul de 140.000 a fost depășit pe 11 martie, la doi ani de la începutul pandemiei.
De asemenea, presiunea asupra spitalelor continuă să crească. 17.944 de pacienți cu Covid-19 au fost spitalizați vineri, față de 17.719 în ziua precedentă. Dintre acestea, 1.027 au fost internate în unități de terapie intensivă, dintre care 126 în ultimele 24 de ore. Tot vineri au fost depistate 140.997 de cazuri noi.
Numărul de reinfecții cu Covid-19 a crescut brusc în ultima vreme, a anunțat vineri Institutul de Sănătate Publică din Franța în actualizarea sa săptămânală. Conform celor mai recente date disponibile la 12 iunie, 12% din cazurile confirmate de Covid-19 au fost posibile reinfecții. Între 2 martie 2021 și 12 iunie 2022, posibilele reinfecții au reprezentat 4,1% din toate cazurile confirmate de Covid-19.
Autoritatea sanitară definește o reinfecție ca fiind o nouă infecție (detectată printr-un test pozitiv) care apare la cel puțin 60 de zile după o infecție primară care a avut loc începând cu martie 2021.
"Creșterea a fost continuă de la sosirea valului Omicron", a declarat epidemiologul Vincent Auvigne.
Ministrul Transporturilor, Clement Beaune, a reiterat vineri apelul de a purta mască în mijloacele de transport în timpul plecărilor de sărbători, asigurând totodată că nu este o obligație.
"Îi invit pe toți să o facă. Nu avem nevoie de o obligație națională, trebuie doar să încurajăm (...) să poarte masca", a declarat ministrul la BFMTV/RMC.
"Așadar, un apel foarte clar la responsabilitate, în acest weekend de plecări de sărbători importante, în special în gări, aeroporturi, evident în trenuri și în avioanele însele, pentru a purta masca", a adăugat el. Francezii sunt "toți în același timp mai obișnuiți și mai obosiți de această epidemie și de aceste valuri succesive.
Nu suntem deloc în situația pe care am cunoscut-o în verile precedente", a spus el.
Efectele economice ale pandemiei de coronavirus sunt devastatoare pentru Italia, țară care a pierdut mai multe locuri de muncă decât partenerii din UE. Potrivit datelor statistice, numărul celor care trăiesc în sărăcie absolută s-a triplat, iar nașterile au scăzut cu un record de aproape 12%.
Piața forței de muncă din Italia a fost afectată mai puternic decât cele ale majorității colegilor săi din Uniunea Europeană în timpul crizei COVID-19 din 2020 și 2021, mărind decalajul de ocupare a forței de muncă în comparație cu media UE, a anunțat vineri biroul național de statistică ISTAT, citat de Reuters.
În 2020, anul în care a lovit pandemia, Italia a pierdut aproximativ 724.000 de locuri de muncă, marea majoritate în rândul lucrătorilor temporari și al lucrătorilor independenți, doar 90.000 fiind pierdute în rândul persoanelor cu contracte permanente, a precizat ISTAT în raportul său anual.
Acest lucru a marcat o scădere a ocupării forței de muncă de aproximativ 3%, aproximativ la fel ca în Spania și Irlanda. Singurele țări din UE care au înregistrat o scădere mai mare au fost Grecia (-5,1%) și Bulgaria (-3,6%).
Când economiile UE și-au revenit în 2021, ocuparea forței de muncă în Italia a crescut cu doar 0,6%, o treime din creșterea înregistrată în întreaga UE, a precizat ISTAT.
Rata de ocupare a forței de muncă din Italia la sfârșitul anului 2021 se situa la 58,2%, cu 10,2 puncte sub media UE, diferența crescând de la 9,1 puncte în 2019.
Până în luna mai, rata a urcat la 59,8%, potrivit ISTAT, iar numărul persoanelor care lucrează era aproape la fel de mare ca înainte de pandemie.
Criza demografică de lungă durată din Italia s-a agravat și ea în timpul pandemiei COVID și, spre deosebire de Franța și Germania, nu dă semne de îmbunătățire, a precizat ISTAT.
Datele preliminare pentru luna martie au arătat că nașterile au scăzut cu un record de 11,9% față de aceeași perioadă a anului 2021, potrivit raportului.
Produsul intern brut italian a revenit aproximativ la nivelul de dinaintea pandemiei la sfârșitul primului trimestru al acestui an, a precizat ISTAT, după o scădere de 9,0% în 2020 și o revenire de 6,6% anul trecut.
În pofida revenirii de anul trecut, numărul persoanelor care trăiesc în ceea ce ISTAT numește "sărăcie absolută", ceea ce înseamnă că nu își pot permite bunuri și servicii esențiale, s-a ridicat la 5,5 milioane, adică 9,4% din populație, triplându-se din 2005.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News