Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Expoziţia "Dacia. Ultima frontieră a romanităţii", inaugurată la Roma. Italienii, invitați să admire brățările dacice sau coiful getic de la Coțofenești
WhatsApp
Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a participat luni, la Roma, la deschiderea expoziţiei "Dacia. Ultima frontieră a romanităţii", afirmând că aceasta este definitorie pentru România.

Ministrul arată că expoziţia cuprinde aproximativ 900 de obiecte arheologice care urmăresc evoluţia istorică a teritoriului României actuale pe o perioadă de peste o mie de ani.

"Această expoziţie definitorie pentru România este rezultatul unui parteneriat care implică peste 40 de instituţii de cultură din trei ţări, într-un conceput expoziţional unitar care subliniază atât valoarea inestimabilă a artefactelor expuse, cât şi profundele legături istorice şi culturale dintre ţările noastre. (...) Cu această ocazie, am subliniat semnificaţia pe care această remarcabilă expoziţie românească o aduce în "Capitala lumii", oferind vizitatorului o călătorie în timp, în spaţiu, dar mai ales în universul unei lumi comune, europene, confirmă apartenenţa României la o 'Europă a naţiunilor'. Expoziţia 'Dacia. Ultima frontieră a romanităţii' subliniază în modul cel mai concret cu putinţă că dimensiunea europeană a ţării noastre decurge nu atât din condiţionarea sa geografică, cât mai ales din moştenirea comună etno-culturală", a scris Turcan pe Facebook.

Expoziția "Dacia – ultima frontieră a romanității" se va desfășura în perioada noiembrie 2023 - aprilie 2024, Muzeul Național Roman - Termele lui Dioclețian din Roma. Vezi aici detalii.

VIDEO

 

La eveniment au participat şi ministrul Culturii din Italia, Gennaro Sangiuliano, ministrul Culturii din Republica Moldova, Sergiu Prodan, consilierul prezidenţial Sergiu Nistor, ambasadorul României în Italia, Gabriela Dancău, şi directorul Muzeului Naţional de Istorie a României, Ernest Oberlander Târnoveanu.

Turcan felicită echipa Muzeului Naţional de Istorie a României coordonată de Ernest Oberlander Târnoveanu pentru "meritul de a fi adus la Roma această expoziţie românească remarcabilă atât prin valoare, cât şi prin simbolistică". De asemenea, mulţumeşte Ministerului Apărării Naţionale al României care a asigurat transportul artefactelor în cele mai sigure condiţii şi Ambasadei României la Roma, pentru toată implicarea.

Expoziţia "Dacia. Ultima frontieră a romanităţii" va fi deschisă la Museo Nazionale Romano din Roma până în aprilie 2024. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Cultura Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel