Rujeola este printre cele mai contagioase boli infecțioase. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (WHO), aproape 365.000 de cazuri au fost înregistrate la nivel mondial până la sfârșitul lunii iulie 2019. Din martie 2020, vaccinarea împotriva rujeolei va fi introdusă la nivel național pentru grădinițe, școlile și așa-numitele locatii comunitare, cum ar fi cazarea pentru refugiați.
În caz de încălcare se pot da amenzi de până la 2.500 de euro, iar copiii nevaccinați nu mai pot fi admiși în centrele de zi. Bundestag a aprobat proiectul de lege privind vaccinarea împotriva rujeolei la data de 14 noiembrie.
În termeni concreți, Legea privind protecția rujeolei prevede că nu numai copiii, ci și personalul din creșele de zi, școlile și locații comunitare trebuie să fie vaccinați după intrarea în vigoare a legii de protecție împotriva rujeolei. Începând cu luna martie 2020, copiii pot fi admiși la creșă și la grădiniță numai dacă părinții pot dovedi vaccinarea prin certificatul de vaccinare sau imunitate printr-un certificat medical. Personalul nevaccinat trebuie să demisioneze de la muncă sau poate să fie eliminat fără plata dintr-o unitate comunitară.
Copiii și personalul care se află deja într-un centru de îngrijire de zi, școală sau unitate comunitară trebuie să furnizeze dovada vaccinării până cel târziu la 31.07.2020. Instituția trebuie să raporteze persoanele fără vaccinare autorităților de sănătate. În cazul încălcării obligației de se vaccina, persoana poate fii amendată cu până la 2500 de euro daca nu face dovada ca ea nu poate fi vaccinata din cauza unor probleme de sănătate. Cu toate acestea, vaccinarea se aplică numai persoanelor născute după 1970. De asemenea, sunt excluse sugarii, femeile însărcinate și persoanele cu deficiențe imune.
Obligația de vaccinare planificată este destinată să ofere persoanelor, în special copiilor, o protecție eficientă împotriva rujeolei și să prevină răspândirea lor către publicul larg. Potrivit Institutului Robert Koch (RKI), în anul 2017 doar 93 la sută dintre elevii de clasa 1 din Germania au primit cele două vaccinări recomandate contra rujeolei, fiind astfel protejați eficient împotriva rujeolei.
Adesea, cea de-a doua vaccinare este pur și simplu omisă în mod deliberat de teama de reacții adverse. Cu toate acestea, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (WHO), cel puțin 95 la sută din populația totală a unei țări trebuie să fie vaccinați pentru a eradica cu succes rujeola.
Toți trebuie să verifice înainte de a călători dacă este vaccinat împotriva rujeolei. Dacă călătoria planificată este într-o țară cu risc ridicat, ar trebui să vă vaccinați împotriva rujeolei cu cel puțin 15 zile înainte de călătorie.
Erich Mocanu fondatorul asociației AEBS, care luptă pentru drepturile românilor din Austria și Germania informează pe toți romanii ce vin în Germania, să aducă cu ei dovada vaccinării din România, pentru că altfel, copiii trebuie vaccinați în Germania încă o dată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News