Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Echipa ȘtiriDiaspora urează românilor de pretutindeni un Paște Fericit și Binecuvântat!
WhatsApp
Echipa ȘtiriDiaspora urează românilor de pretutindeni Sărbători Pascale cu sănătate, armonie și speranță în suflete. Vă dorim să aveţi un Paşte Fericit și Binecuvântat, alături de cei dragi!

Este primul Paște fără restricții pentru românii din țară și pentru majoritatea celor care trăiesc în străinătate. În ultimele 12 luni s-au schimbat multe, iar revenirea la normalitate ne-a permis să ne îmbrățișăm părinții, bunicii și prietenii. 

Echipa ȘtiriDiaspora urează tuturor cititorilor un Paște Fericit și plin de bucurii! Transmitem un gând bun celor care sunt departe de casă și numai zile senine, oriunde v-ați afla!

Vă mulțumim că sunteți alături de noi!

 

Paștele este cea mai importantă sărbătoare a creștinătății

 

Paştele este cea mai veche şi importantă sărbătoare a creştinătăţii, care a adus omenirii speranţa mântuirii şi a vieţii veşnice, prin sacrificiul lui Iisus Hristos, Învierea fiind, după cum spunea părintele Arsenie Boca, singura minune care se arată tuturor, credincioşi şi necredincioşi.

Sărbătoarea Paştelui este considerată a fi una a bucuriei date de vestea Învierii. O veste care, până la Înălţarea Domnului, respectiv timp de 40 de zile, se regăseşte în salutul "Hristos a înviat!", la care se răspunde cu "Adevărat a înviat!".

De Paşte, spun preoţii, nimeni nu trebuie să fie trist, bucuria fiind sentimentul care trebuie să predomine.

La câteva zile după intrarea solemnă în Ierusalim (de Florii), Mântuitorul a fost judecat şi răstignit, a murit pe cruce şi a fost pus în mormânt. După trei zile, a înviat din morţi. Toată această succesiune de evenimente au avut loc în numai o săptămână, cea a Patimilor, care precede Învierea.

Scopul acestei sărbători creştine este amintirea vie a patimii, a morţii şi a Învierii lui Iisus Hristos. Sfânta Scriptură a Noului Testament spune că Iisus Hristos, înainte de a pătimi, a prezis de mai multe ori că va fi răstignit, dar a treia zi va învia. De teama aceasta, iudeii au pus soldaţi de pază la mormântul lui Iisus Hristos. Totuşi, minunea s-a întâmplat.

Săptămâna de după Înviere se numeşte Săptămâna Luminată, în care nu se mai posteşte. Conform tradiţiei, în Sâmbăta Mare şi în zilele de Paşte (duminică, luni şi marţi), nu se spală rufe, acest obicei fiind menţinut în unele locuri până în joia din Săptămâna Luminată.

Data sărbătoririi Paștelui are la bază două fenomene astronomice: echinocțiul de primăvară și mișcarea de rotație a Lunii în jurul Pământului. Astfel, Paștele este sărbătorit în duminica imediat următoare primei luni pline de după echinocțiul de primăvară.

10 curiozități despre Paște. Tu pe care le știai?

 

Citește în acest articol 10 curiozități despre Paște și verifică pe care le știai.

Ce NU ai voie să faci în prima zi de Paște

 

Încă din cele mai vechi timpuri, se spune că în ziua în care se sărbătorește Învierea Domnului este interzis să faci anumite lucruri, altfel vei avea ghinion tot anul. Află din articolul nostru ce nu ai voie să faci în prima zi de Paște, conform tradițiilor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Traditii Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel