Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Sfânta Cuvioasă Parascheva. Sărbătoare în condiţii de stare de alertă
WhatsApp
Un sobor de preoţi slujitori ai Catedralei Mitropolitane, condus de Calinic, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, au oficiat rugăciuni şi au participat la primele ore ale dimineţii de miercuri la procesiunea de scoatere a raclei cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva.
sursa foto: basilica.ro

Evenimentul s-a desfăşurat în prezenţa a aproximativ 100 de persoane din Iaşi aflate în curtea mitropolitană la distanţă, aşa cum cer normele de distanţare fizică în timpul pandemiei.

După procesiunea făcută în jurul catedralei Mitropolitane, racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost depusă în baldachinul special amenajat în curtea mitropolitană spre închinare.

Din cauza numărului mare de cazuri de infectări cu COVID-19, anul acesta, la sărbătoarea religioasă organizată pe 14 octombrie pentru a sărbători hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, nu mai au voie să vină persoane din alte localităţi.

Slujba Liturgică din această zi, care va începe la ora 9,30, va fi oficiată de un sobor de preoţi pe un podium special amenajat pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt.

Spre deosebire de anii trecuţi, soborul de ierarhi, preoţi şi diaconi va fi unul restrâns. La ceremonialul religios nu vor mai participa şi ierarhi din străinătate sau din alte zone din ţară, ci doar din Moldova.

În faţa podiumului vor sta pe scaune special amplasate la distanţă de doi metri aproximativ 50 de invitaţi ai Mitropoliei Moldovei: reprezentanţi ai autorităţilor locale, ai instituţiilor deconcentrate, precum şi personalităţi din medicină, cultură şi educaţie.

Pentru alte 500 de persoane au fost amplasate scaune pe pietonalul Ştefan cel Mare, acestea fiind aşezate astfel încât să se respecte distanţa fizică.

Slujba liturgică va putea fi urmărită şi din Piaţa Unirii şi în Piaţa Palatului Culturii, unde sunt amplasate câte 250 de scaune, precum şi ecrane video şi sisteme de sonorizare.

Tot din cauza pandemiei, municipalitatea nu va mai oferi anul acesta tradiţionala masă cu sarmale, colăcei, fructe şi vin.

Sfânta Cuvioasă Parascheva, numită în popor Sfânta Vineri, este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei. Ea a fost canonizată în şedinţa din 28 februarie 1950 a Sfântului Sinod al BOR. Atunci s-a stabilit şi ca în data de 14 octombrie să fie organizat hramul acesteia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Traditii Vezi toate articolele
pixel