Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Tradiții de Crăciun. Istoria cozonacului: este mult mai vechi decât ai crede
WhatsApp
Atunci când vorbim de Crăciun și tradiții nu putem trece cu vederea cozonacul, preparatul delicios care nu lipsește de pe masa românilor în această perioadă. Istoria cozonacului este interesantă, acest tip de desert fiind mult mai vechi decât ai crede. 

Cozonacul, nelipsit de pe masa românilor de Crăciun, are o istorie foarte îndelungată. Acest tip de prăjitură este în egală măsură și un desert bulgăresc (kozunak), un produs de patiserie italiană numit "panettone" dar și în alte țări.

Istoria cozonacului începe în Egiptul Antic

 

Istoria cozonacului începe în urmă cu 4.000 de ani în Egiptul Antic, unde pâinea era îndulcită cu miere și umplută cu diferite semințe. Încă de atunci era folosita o variantă de drojdie pentru dospirea aluatului, iar descoperirile arheologice ne arată că în Egiptul antic existau cuptoare pentru copt, potrivit Flawless.

De la egipteni la greci si apoi în Europa

 

Experții în gastronomie au identificat o varianta de cozonac și la vechii greci. Aceștia făceau "plakous", un tip de cozonac îndulcit cu miere și presărat cu nuci. Câteva secole mai târziu, romanii au preluat folosirea drojdiei de la egipteni și greci, au diversificat și îmbogățit rețeta adăugând ouă, unt sau fructe uscate.

Rețeta folosită astăzi de români este îmbunătățire adusă în Evul Mediu și răspândită în toată Europa. În Marea Britanie, prima reţetă de cozonac apare într-o carte de bucate apărută în 1718. Descoperă și alte lucruri pe care nu le știai despre Crăciun

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Cultura Vezi toate articolele
pixel