Cozonacul, nelipsit de pe masa românilor de Crăciun, are o istorie foarte îndelungată. Acest tip de prăjitură este în egală măsură și un desert bulgăresc (kozunak), un produs de patiserie italiană numit "panettone" dar și în alte țări.
Istoria cozonacului începe în urmă cu 4.000 de ani în Egiptul Antic, unde pâinea era îndulcită cu miere și umplută cu diferite semințe. Încă de atunci era folosita o variantă de drojdie pentru dospirea aluatului, iar descoperirile arheologice ne arată că în Egiptul antic existau cuptoare pentru copt, potrivit Flawless.
Experții în gastronomie au identificat o varianta de cozonac și la vechii greci. Aceștia făceau "plakous", un tip de cozonac îndulcit cu miere și presărat cu nuci. Câteva secole mai târziu, romanii au preluat folosirea drojdiei de la egipteni și greci, au diversificat și îmbogățit rețeta adăugând ouă, unt sau fructe uscate.
Rețeta folosită astăzi de români este îmbunătățire adusă în Evul Mediu și răspândită în toată Europa. În Marea Britanie, prima reţetă de cozonac apare într-o carte de bucate apărută în 1718. Descoperă și alte lucruri pe care nu le știai despre Crăciun.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News